Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

The Ocean Race | Wat zijn de verschillen tussen de Imoca 60 en de VO65?

Eurosport
DoorEurosport

Geupdate 08/01/2023 om 09:46 GMT+1

The Ocean Race 2022-2023 staat in het teken van de nieuwe Imoca 60. Wat maakt deze boot anders en beter dan de VO 65? Sam Davies en Paul Meilhat, schippers van Initiatives-Coeur, nemen je mee aan boord en leggen uit hoe de race er aan boord aan toe gaat.

The Ocean Race | Wat zijn de verschillen tussen de Imoca 60 en de VO65?

"De VO65-boten zijn allemaal gelijk. De ontwikkelaars hebben nu meer vrijheden", vertelt Davies. "De Imoca60-boten zijn lichter en sneller, maar ook meer kwetsbaar. We zijn nog volop nieuwe dingen aan het testen. Het ene werkt wel, het andere niet. Dat maakt het extra spannend."

Cockpit

Een belangrijk verschil is dat de Imoca60-boten een soort cockpit hebben. Davies: "Dat is meer comfortabel, maar aan de andere kant voel je de wind niet op je gezicht. Hierdoor is het soms ook moeilijker."
Dankzij de vleugels, de zogenaamde foils, helt de boot minder en kan er sneller uit het water gelift worden. Hierdoor kunnen de boten ogenschijnlijk vliegen. Dit betekent hogere snelheden en vermoedelijk nieuwe records.

Teams van vijf

Aan boord van de Imoca60-boten zijn teams van slechts vijf actief, dat is drie minder dan op de VO65-boten. "Er is minder ruimte voor iemand die gespecialiseerd is in een bepaald onderdeel van het zeilen. De deelnemers worden als vanzelf meer allround", besluit Davies.

Waar kijk je?

The Ocean Race 2022-23 volg je op de voet via de kanalen van Eurosport en discovery+. Dankzij de widget kun je tijdens de zeven etappes zelfs live bijhouden waar ergens op een oceaan of zee de boten precies varen en met welke snelheid. De strijd tegen de elementen in deze gruwelijke zeilrace vormt een ongekende uitdaging en levert zeer spectaculaire beelden op, die we volop met jullie delen. Het commentaar wordt verzorgd door Robbert Reimering en oud-deelnemer Gerd-Jan Poortman.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie