Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Ongekend! Jury verandert negen dagen na race uitslag, Duitse verliest bronzen plak

Wian Slendebroek

Geupdate 26/02/2022 om 11:52 GMT+1

Negen dagen na de olympische skicrossfinale heeft de skibond FIS de uitslag verandert. De FIS maakt een terugzetting van de Zwitserse Fanny Smith ongedaan, waardoor zij op de derde plek beland. De Duitse Daniela Maier die haar bronzen medaille al ontving eindigt hierdoor op de vierde plek.

Beijing 2022 | Rel na diskwalificatie in skicrossfinale - “Jij bent jury, kun je wel skien?”

De jurybeslissing in de finale was meteen controversieel. De Zwitserse Smith werd gediskwalificeerd nadat ze in contact zou zijn gekomen met een andere atlete. De jury noemde die actie gevaarlijk.
Na haar terugzetting ging Smith meteen in discussie met de raceleiding. "Kun je wel skiën", beet ze een jurylid toe. Ook de Duitse Maier die door de Smiths diskwalificatie brons won, vond de beslissing van de jury meteen na de race 'unfair'.
picture

Beijing 2022 | Zweedse Naeslund olympisch kampioene skicross

Protest gegrond verklaard

Na een protest van de Zwitserse bond kwam de beroepingscommissie van de skibond vier keer bijeen. Na het bestuderen van meerdere beelden en een geschreven juryverklaring vond de commissie het protest van de Zwitsers gegrond. De commissie meent dat het contact tussen Maier en Smith "niet bewust en niet te voorkomen was". Een waarschuwing was volgens de bond de juiste beslissing geweest.

Smith is blij, maar leeft mee met Maier

"Ik ben natuurlijk dolblij na deze beslissing", zegt Smith op de website van de Zwitserse skibond. "Ik was ervan overtuigd dat ik geen fout maakt. Tegelijkertijd voel ik ook de pijn van Daniela Maier, zij is in deze situatie de verliezer".
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie