Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Dit zijn de nieuwe, aerodynamische schaatspakken die medailles moeten opleveren

Kevin van Nunen

Geupdate 26/01/2022 om 21:57 GMT+1

Alle beetjes helpen in de strijd om olympische medailles. Vandaar dat de olympische schaatsploeg sinds deze week in bezit is van de pakken die worden gedragen tijdens Beijing 2022. De outfits zijn voorzien van innovaties die aerodynamica, comfort, snelheid en veiligheid verbeteren.

Nuis, De Jong en Kramer tonen op deze foto van Stephan Tellier de nieuwe olympische schaatspakken

Foto: Eurosport

Er is in aanloop naar de Winterspelen vaak wel iets te doen om een schaatspak en dat hoeft soms maar om een stripje, lusje of stikseltje te gaan. Ook dit keer is weer het uiterste opgezocht om de Nederlanders, onder wie Sven Kramer en Ireen Wust, een zo groot mogelijke kans op succes te bieden.
Het zijn uiteindelijk de benen van de schaatsers die het moeten doen, maar een pak moet sowieso niet in je nadeel werken. Dat lijkt uitgesloten. Er is door de KNSB, TeamNL/TU Delft en fabrikant Sportconfex/Fila in stilte gewerkt aan allerlei nieuwe technieken.
picture

Op deze foto van Dennis Kruiswijk zien we voor het eerst TeamNL op de rug staan

Foto: Eurosport

TeamNL

“Met de innovaties die erin zitten, hebben onze schaatsers weer een streepje voor op de concurrentie”, aldus technisch directeur Remy de Wit. Er zijn diverse metingen verrichten in de windtunnel om onder meer technieken uit de wielersport toe te passen. Belangrijkste verandering bij de langebaanpakken is het gebruik van een dubbellaagse stof op het onderbeen, die de luchtweerstand verkleint.
De productie is gestart direct na het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) en na 24 uur per dag alles op maat maken, zijn de pakken sinds dinsdag in bezit van de gekwalificeerde schaatsers. De komende weken worden benut om nog verder te finetunen. Rijders hebben de mogelijkheid om kleine snufjes achterwege te laten of juist aan te brengen.
Wat het meest opvalt aan het ontwerp is dat de kleur blauw die nu wordt gebruikt een stuk donkerder is dan bij de vorige Winterspelen. Het blauw heeft op de nieuwe pakken het oranje verdrongen van de rug. Bovendien staat op de ruggen voor het eerst ‘TeamNL’ en niet langer NED of Nederland.

WAAR KIJK JE?

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is op vrijdag 4 februari 2022 live te zien op Eurosport en op discovery+. Vanaf dat moment kunt u ruim twee weken lang genieten van live wintersport via onze kanalen.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie