Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | De ontwikkelingen in de schaatsrel op een rijtje

Sander Grasman

Geupdate 09/02/2022 om 19:08 GMT+1

Op een schaatsvrije olympische dag ging het opeens toch heel veel over schaatsen. Nils van der Poel trok flink van leer tegen de Nederlandse schaatsbond en de lobby voor snel ijs in het voordeel van de eigen rijders, maar de KNSB is zich van geen schuld bewust: "Dit is een heel normale zaak." Wij zetten de ontwikkelingen in deze heuse schaatsrel op een rijtje.

Beijing 2022 | Schaatsrel op Spelen: Nils van der Poel vs KNSB

In een artikel dat al op 5 februari verscheen op de website schaatsen.nl beschreef bewegingswetenschapper Sander van Ginkel hoe hij namens de Nederlandse schaatsploeg lobbyt bij ijsmeester Mark Messer: "De Nederlanders zijn gebaat bij hard ijs, dus moet het zo koud mogelijk zijn."

IJSLOBBY

Vlak voor de Spelen van start gingen, kwamen er berichten naar buiten dat de schaatsers het ijs in het Ice Ribbon te zacht vonden. Naar eigen zeggen legde Van Ginkel vervolgens zijn metingen voor aan Messer en sindsdien is het ijs elke dag iets harder en dus sneller geworden.
Deze erkenning van een Nederlandse lobby schoot volledig in het verkeerde keelgat bij Nils van der Poel, de Zweedse winnaar op de 5.000 meter, die daarop de knuppel in het hoenderhok gooide: "Ik heb het artikel gelezen. De Nederlanders zijn gewend aan ijs van hoge kwaliteit, zodat ze snelle tijden kunnen rijden."
picture

Beijing 2022 | Van der Poel legt uit waarom lobby KNSB in zijn ogen erger is dan dopinggebruik

HENDRIKS

"Het gaat hier om iets wat een hele normale zaak is in het schaatsen, namelijk het meten van de ijstemperatuur," reageert NOC*NSF-directeur Maurits Hendriks voor de camera van Eurosport op de uitlatingen van de Zweedse superstayer." De ISU bepaalt uiteindelijk gewoon wat de standaard van het ijs is."
"We zijn zeer teleurgesteld dat Zweden ons niet heeft geïnformeerd hierover," kaatst Hendriks de bal terug naar het Zweedse kamp. "We denken dat het goed is om één-op-één gesprek te hebben waarin we alles uitleggen. We hebben namelijk niets te verbergen."
picture

Beijing 2022 | Maurits Hendriks reageert op uitspraken van der Poel

KNSB

Bij monde van technisch directeur Remy de Wit heeft de KNSB inmiddels ook gereageerd op de beschuldiging van Van der Poel, die ondermeer sprak van 'een gruweldaad', 'een groot schandaal' en 'corruptie'. "Dat zijn grote woorden.” Volgens hem zijn de ijsmeesters heel capabel en prima in staat om de staat van het ijs zelf te managen.
De Wit ging bovendien in op de aanleiding van deze rel, een artikel op schaatsen.nl, een website van de bond zelf. "Ik kan me voorstellen dat de woorden verkeerd zijn overkomen. Ik ben niet verantwoordelijk voor wat er in die stukken staat. Wij gaan niet actief naar de ijsmeesters."

TUITERT

Waar de KNSB vooral de handen in onschuld wast, heeft Mark Tuitert in een draadje op Twitter zijn visie op wat hij de "hele fittie" noemt gedeeld. Daarin spreekt hij van een bewegingswetenschapper die zijn eigen invloed overschat en onhandige en onprofessionele uitspraken doet.
"Er is een ijsmeester uit Canada," zo schrijft de oud-schaatser, "die exact weet wat hij doet. Het is ook in diens eigen belang om voor snelle en stabiele omstandigheden te zorgen." En over Van der Poel: "Er is een Zweedse Olympisch kampioen die graag via media het publiek en zo zijn tegenstanders bespeelt (zijn goed recht overigens)."

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie