Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Beijing 2022 | Geen laatste kunstje Kramer, Roest zilver en goud voor Van der Poel op 5000 meter

Geupdate 06/02/2022 om 12:19 GMT+1

Op dag 1 was het meteen raak en pakte Nederland zijn eerste gouden medaille. Op de tweede dag zijn er opnieuw kansen op eremetaal. De 5000 meter voor de mannen staat op het programma met Sven Kramer, Patrick Roest en Jorrit Bergsma. Volg de wedstrijd live via updates in dit artikel of kijk via Eurosport of discovery+ hoe de Nederlandse mannen op jacht gaan naar goud vanaf 09:30 uur.

Van der Poel doet het in de slotronde en pakt het goud op de 5 kilometer

Foto: Getty Images

Van der Poel pakt goud in laatste ronde

Nils van der Poel heeft in de laatste ronde het goud gepakt op de 5 kilometer. De Zweed reed zo’n beetje de hele rit boven het schema van Patrick Roest, maar het was bekend dat de Nederlander ruimte liet… met name in de slotronde. Iets te veel ruimte, zo bleek achteraf. Door die ruimte werd het geen goud, maar zilver. Van der Poel had zich nog een toefje gespaard en zijn laatste ronde was goed genoeg om het goud weg te kapen. Lees hier een profiel over de Zweedse superstayer. Roest moet het dus doen met zilver. Het brons was voor Hallgeir Engebråten uit Noorwegen.
picture

Beijing 2022 | Van der Poel rijdt een perfect opgebouwde race voor olympische titel

Teleurstellende race van Bergsma

Patrick Roest is en blijft voorlopig koploper in de strijd om de medailles op de 5 kilometer. De snelle opening van Roest was Jorrit Bergsma te machtig, die vier seconden moest toegeven en er ook niet in slaagde om het gat te dichten tijdens de laatste ronden. Bergsma leek op voorhand misschien wel de grootste uitdager van favoriet Nils van der Poel, maar hij kan een medaille nu al vergeten. 6:13.18...
picture

Beijing 2022 | Teleurstellende Bergsma maakt geen kans op medailles

Olympisch record voor Roest

Patrick Roest kan terugkijken op een goed optreden op de 5 kilometer. Roest kan alleen maar zorgen dat hij het Nils van der Poel zo lastig mogelijk maakt en precies dat is wat hij heeft gedaan. Ook de mond van Roest ging steeds verder open en de vermoeidheid was duidelijk zichtbaar, maar de klappen bleven raak. Het deed pijn en toen was er ook nog eens die verdomde laatste buitenbocht. In 6:09.31 was Roest binnen. Dit betekende een nieuw olympisch record, maar wat nog meer?
picture

Beijing 2022 | Patrick Roest schaatst naar olympisch record op 5000 meter

Laatste individuele rit Kramer

Exact op de plek waar zijn vriendin Naomi van As in 2008 hockeygoud won, heeft Sven Kramer zijn laatste individuele rit gereden. De Nederlandse leeuw ging er vol voor op zijn laatste 5000 meter en ziet wel waar het schip strandt. Het was afzien tijdens de laatste ronden, maar Kramer bleef volle bak gaan. Hij kwam tot een tijd van 6:17.04 en we gaan zien waar het goed voor is. Het optreden was goed, maar wat blijkt deze richttijd waard?
picture

Beijing 2022 | Dit is de laatste 5000 meter van Sven Kramer

Medaille?

Een medaille zou mooi zijn. Dat is de ambitie waarmee Sven Kramer van start gaat op de 5000 meter. De veelwinnaar heeft een heuse haat-liefdeverhouding met de Olympische Spelen. Van gouden medailles tot de welbekende wissel en het stappen op een blokje, waarmee ook ging ik rook opging. Kramer maakte het allemaal mee. Hij maakt zich nu op voor zijn laatste olympische race en denkt stiekem dat de beste kansen op een medaille liggen op de ploegenachtervolging.
picture

Beijing 2022 | "Een medaille op de 5000m zou mooi zijn" - Sven Kramer

Achtergrond

Zorg ervoor dat de televisie of livestream vanaf het begin goed afgestemd staat, want de eerste rit is meteen historisch. Voor de allerlaatste keer komt Sven Kramer in actie op een individuele schaatswedstrijd. Kramer won de afgelopen drie edities van de Olympische Spelen goud op de 5000 meter en gaat proberen om zijn carrière in stijl af te sluiten.
De dagen dat Kramer de topfavoriet was, liggen helaas echter achter ons. Gelukkig heeft Nederland met Jorrit Bergsma en Patrick Roest nog twee troeven in handen. Zij gaan proberen om topfavoriet Nils Van der Poel van zijn eerste olympische titel af te houden. De ontwikkeling van de Zweed gaat als een raket en hij zal met niets minder dan goud genoegen nemen.
Irene Schouten gaf al het goede voorbeeld door op de 3000 meter de gouden medaille te winnen. Kunnen Kramer, Roest en Bergsma net als Schouten de concurrentie achter zich laten. We zien het in rit 1, 5 en 6. Wil je meer weten over het schaatstoernooi bij de mannen. Lees dan hier alles wat je nodig hebt.

Loting 5000 meter mannen:

Rit 1: Sven Kramer (NED) - Viktor Hald Thorup (DEN)
Rit 2: Emery Lehman (VS) - Felix Rijhnen (DUI)
Rit 3: Sergei Trofimov (RUS) - Hallgeir Engebraaten (NOO)
Rit 4: Livio Wenger (ZWI) - Ethan Cepuran (VS)
Rit 5: Andrea Giovannini (ITA) - Patrick Roest (NED)

DWEILPAUZE

Rit 6: Jorrit Bergsma (NED) - Seitaro Ichinohe (JAP)
Rit 7: Patrick Beckert (DUI) - Michele Malfatti (ITA)
Rit 8: Alexander Roemjantsev (RUS) - Davide Ghiotto (ITA)
Rit 9: Roeslan Zakharov (RUS) - Ted-Jan Bloemen (CAN)
Rit 10: Nils van der Poel (ZWE) - Bart Swings (BEL)

WAAR KIJK JE?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie