Premium
Schaatsen

3000m | Vrouwen

01:51:34

Herhaling
Hoe laat beginnen de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen?
Dit is alles wat je moet weten over het schaatsen bij de vrouwen
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en hoogtepunten
Dit artikel wordt aangevuld tot en met het einde van de 3000 meter.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime
25/02/2022 OM 15:13

Goud voor Schouten

Irene Schouten doet het, de eerste gouden medaille voor Nederland is op de eerste dag al een feit! 3:56.93 is de winnende eindtijd en het goud is binnen! De Nederlandse bouwde haar rit perfect op en met een fabuleuze laatste ronde was de eerste plek een zekerheidje. Gina Lollobrigida volgde de Nederlandse in haar slipstream richting het zilver. De verrassende Isabelle Weidemann pakte brons namens Canada.

Weidemann zet snelste tijd stuk scherper

Isabelle Weidemann uit Canada heeft een 3:58.64 op de klokken gezet en daarmee wordt het serieus. Alleen Irene Schouten maakt nog kans op een medaille en zal het in de slotronde moeten doen als Nederland op het ereschavot wil eindigen. Weidemann was als enige echt in staat om goede slotronden te ronden.

Doet Sablikova het opnieuw?

Martina Sablikova rijdt een nieuwe snelste tijd en blijft wel de gehele rit goede klappen maken. Maar niet onder de vier minuten! De 4:00.34 wordt het richtpunt voor Irene Schouten in de slotrit, als ze daadwerkelijk een gouden medaille wil winnen.

Reactie Achtereekte

“Opnieuw goud winnen was niet realistisch, maar op de Olympische Spelen kunnen altijd gekke dingen gebeuren”, aldus Achtereekte in een eerste reactie na het verliezen van haar olympische titel. Wie weet zit er alsnog een medaille in, maar dat moet blijken. We zijn pas net iets over de helft.

Ook De Jong boven vier minuten

Ook Antoinette de Jong kwam in actie tegen een Japanse. De Jong slaagde er wel in om de rit naar haar hand te zetten, maar bleef boven de snelste tijd tot dusver. Een tijd onder de vier minuten was met 4:02.37 opnieuw te veel gevraagd en daarmee kwam De Jong ondanks een snelle opening ook net niet aan de tijd van Carlijn Achtereekte.

Dweilpauze halverwege de 3000 meter

Het is na vijf ritten tijd voor de dweilpauze. Antoinette de Jong en Irene Schouten komen na die pauze in actie, als de spanning toeneemt en de climax nadert. Het ijs lijkt op basis van de eerste vijf ritten vrij zacht en de deelnemers vinden het zelfs lastig om hun rondetijden laag te houden. Er worden zeker geen nieuwe records verwacht. Dat maakt ook niet uit, want Beijing 2022 is een losstaand evenement en winst volstaat voor goud. De tijd doet er niet toe in de Ice Ribbon.

Beijing 2022 | Bekijk de zware laatste ronde van Achtereekte op de 3000 meter

Achtereekte verliest in rit drie van Takagi

Regerend olympisch kampioene Carlijn Achtereekte wist in rit drie alle ogen op zich gericht. Wat is er mogelijk, wat is er haalbaar tijdens Beijing 2022? Achtereekte had aan Miho Takagi een sterke opponente en kon het niet bolwerken. Ze verloor de rit en is haar olympische titel kwijt. Met een tijd van 4:02.21 valt ze zeer waarschijnlijk buiten het podium.

3000 meter gestart met Pechstein

Het schaatstoernooi van deze Winterspelen is officieel van start geschoten! Er zat in de eerste rit van de 3000 meter direct veel symboliek, omdat in de openingsrit Claudia Pechstein aan de start verscheen. Het zijn de achtste Winterspelen van de Duitse, die in haar loopbaan een ongekende hoeveelheid prijzen bij elkaar schaatste en ook nog in opspraak raakte vanwege schommelende bloedwaarden. Pechstein kwam tot een tijd van 4:17.16.

Achtergrond

Schouten start zaterdag in de tiende en laatste rit van de 3000 meter. De Nederlandse komt in de baan tegen Francesca Lollobrigida. Carlijn Achtereekte verdedigt al in de derde rit haar olympische titel van Pyeongchang 2018 en ook Antoinette de Jong komt in actie in de nieuwe oranje schaatspakken.
Alle ogen zijn gericht op de 29-jarige Schouten, die dit seizoen ongeslagen is op de 3000 meters waarop ze in actie kwam. De schaatsster van Team Zaanlander won alle wereldbekerwedstrijden, het OKT en de EK afstanden.
Schouten is in bezit van één olympische medaille – op de massastart – en hopelijk wordt de collectie in Peking verder uitgebreid. Op de 5000 meter is de pupil van Jillert Anema net zo goed favoriet, terwijl ze ook weer van start gaat bij de massastart en de ploegenachtervolging. Het verloop van deze onderdelen valt moeilijker te voorspellen.

Loting 3000 meter vrouwen:

Rit 1: Adake - Pechstein
Rit 2: Kilburg - Morozova
Rit 3: Takagi - Carlijn Achtereekte
Rit 4: Zdrahalova - Lalenkova
Rit 5: Maltais - Voronina
DWEILPAUZE
Rit 6: Sato - Antoinette de Jong
Rit 7: Zuyeva - Han
Rit 8: Sablikova - Blondin
Rit 9: Weidemann - Wiklund
Rit 10: Lollobrigida - Irene Schouten

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille
22/02/2022 OM 09:23
Beijing 2022
Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint
19/02/2022 OM 17:46