Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Australian Open | Liveblog en speelschema dag 12 - Zheng bereikt finale en speelt tegen Sabalenka

Kevin van Nunen

Geupdate 25/01/2024 om 13:47 GMT+1

Editie 2024 van Australian Open nadert zijn ontknoping. We zijn op dag 12 toe aan de halve finales bij de vrouwen. Met name de halve eindstrijd tussen Coco Gauff en Aryna Sabalenka doet de liefhebber naar het puntje van zijn stoel schuiven. De twee overgebleven favorieten treffen elkaar. Wie plaatst zich voor de finale en wie wordt de tegenstandster? Kijk live tennis op Eurosport en volg ons liveb

Australian Open | Coco Gauff doet een dansje - voor het eerst naar de halve finale

Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we de Australian Open dagelijks op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in Melbourne. Je vindt hier ook updates van de toppers. We garanderen niet dat we ’s nachts livebloggen. Mis geen enkele rally via discovery+.

Finale gaat tussen Zheng en Sabalenka

Qinwen Zheng heeft tenkoste van Dayana Yastremska de finale van de Australian Open bereikt. De Chinese was met name in de tweede helft van de tweede set dominant en won zo ook de laatste set. Ze is na Li Na de eerste Chinese vrouw die de finale van een Grand Slam bereikt.

Zheng wint eerste set

Qinweng Zheng staat uitstekend te tennissen. Na een stroeve start, waarbij ze werd weggespeeld door haar tegenstander is ze nu duidelijk de betere. Ze pakt de eerste set met 6-4.

Yastremska heeft pijntjes

Yastremska laat de dokter de baan op komen om haar een massage te geven. Het is onbekend waar de Oekraïense last van heeft, maar duidelijk is dat ze niet optimaal in haar vel zit. In de eerste set gaat het nog steeds gelijk op.

Yastremska en Zheng op de baan

Dayana Yastremska en Qinweng Zheng zijn aangekomen in de Rod Laver Arena. Voor beiden is het de eerste halve finale op een Grand Slam toernooi. De vrouwen stonden nog nooit tegenover elkaar.

Sabalenka naar finale

Sabalenka vecht zich langs Coco Gauf heen. Met haar harde forehands blijft ze de Amerikaanse onder druk zetten die daaronder uiteindelijk bezwijkt. Ook houdt ze haar zenuwen knap in bedwang. De vrouw die een paar jaar geleden nog bekend stond als 'mevrouw dubbele fout' slaat haar matchpoint binnen met een halve ace.

Gaat gelijk op

Het niveau is hoog, heel hoog. De laatste jaren zijn er Grand Slamfinales geweest, waar het niveau een stuk lager lag. Ondertussen is Sabalenka is iets beter gaan spelen, maar weet dat nog niet te verzilveren. Ze kreeg al drie breekpunten, maar benutte er geen. De stand is 4-3 in het voordeel van Gauff.

Sabalenka pakt eerste set

In een razendspannende eerste set doen de vrouwen weinig voor elkaar onder. Met harde slagen sturen ze elkaar het hele veld over. De Belarussische had op 5-4 de kans om de set binnen te slaan, maar vergooide die. In de tiebreak was ze wel duidelijk de betere en liet haast foutloos spel zien.

Gauff worstelt met service

Coco Gauff heeft in drie servicegames al drie dubbele fouten geslagen. De Amerikaans verliest voor de tweede keer haar service en kijkt nu tegen een 5-2 achterstand aan.

Herhaling US Open-finale

De wedstrijd tussen Gauff en Sabalenka is een herhaling van de US Open-finale van 2023. Toen werd het een spannende driesetter, waarin Gauff terug kon komen nadat ze de eerste set verloor. Die wedstrijd stond bol van onnodige fouten. Beide vrouwen weten dat de sleutel naar de finale niet is wie de meeste winners kan slaan, maar wie het best haar hoofd koel kan houden.
Van alle zes wedstrijden dat ze tegenover elkaar stonden, won Gauff vier keer. Sabalenka was twee keer de beste.

48 uur

Gauff en Sabalenka weten al een kleine 48 uur dat ze tot de laatste vier behoren. Ze weten al iets langer dat de halve finale misschien wel de hoogste drempel vormt onderweg naar ontvangst van de trofee. De twee bevinden zich in het onderste deel van het schema, waar de geplaatste speelsters hun status wel waarmaakten.
Bovendien was het keer op keer bijltjesdag, met vroege eliminaties voor Ons Jabeur, Elena Rybakina en zelfs Iga Swiatek. De opponente van Gauff of Sabalenka komt dan ook voort uit een onderonsje tussen qualifier Dayana Yastremska en Qinwen Zheng, voor wie een halve finale op een major nog onontgonnen terrein is.
picture

Australian Open | “Ze doet me denken aan Serena Williams” – Cube lovend over Sabalenka

Jabeur, Rybakina en Swiatek stuk voor stuk vroeg eruit

Gauff en Sabalenka hebben die ervaring wel, weten zelfs wat het is om een Grand Slam te winnen. De teller staat op één. Wie van de twee er ook wint meldt zich als grote favoriete in de finale. Om van die één een twee te maken. Maar dat brengt ook weer een nieuwe vorm van druk met zich mee. En daar moet je mee zien om te gaan.
Kortom, de komende dagen kunnen wel eens zeer interessant worden!
picture

Australian Open | Qualifier Yastremska op schema voor megastunt in Melbourne - "Blijven vechten"

SPEELSCHEMA EN TIJDEN DAG 12 AUSTRALIAN OPEN

De eerste partijen op een baan starten om 01:00 uur Nederlandse tijd, tenzij anders aangegeven. Het tijdsverschil met Melbourne bedraagt overigens maar liefst 10 uur.
Rod Laver Arena
Machac/Zhang - Bopanna/Ebden (2) - niet voor 03:00 uur
Bolelli/Vavassori Hanfmann/Koepfer
Gauff (4) - Sabalenka (2) - niet voor 09:30 uur
Yastremska - Zheng (12)
Margaret Court Arena
Hunter/Siniakova (3) - Hsieh/Mertens (2) - niet voor 05:00 uur

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Als toetje komt daar dit jaar Paris 2024 en dus de strijd om olympisch goud nog eens bovenop! Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie