Superlatieven schieten tekort om deze fabelachtige partij samen te vatten. Het was voor de neutrale tennisliefhebber vier uur en elf minuten genieten met een hoofdletter G. De twee aartsrivalen, die samen goed zijn voor 38 grandslam zeges, stuwden elkaar constant naar een hoger niveau. Geweldige reclame voor de tennissport en een wedstrijd om nooit te vergeten voor de gelukkigen die het hebben mogen aanschouwen. Ook tennislegende Andy Murray genoot intens, zo liet hij merken via twitter.
Aanvankelijk leek de wedstrijd echter uit te draaien op een herhaling van de finale van vorig jaar. Nadal kwam in rap tempo op een 5-0 voorsprong. Djokovic vocht zich nog terug tot 5-3, waarop Nadal er genoeg van had en de set uitserveerde.
US Open
US Open | Djokovic komt wederom pas na zwakke start echt op stoom
09/09/2021 OM 08:03
Het was een voorschot op wat komen ging. Eigenlijk maakte het niet meer uit wie er serveerde. Beide spelers gaven geen punt cadeau en vroegen het uiterste van elkaar. Djokovic brak Nadal meteen aan het begin van de tweede set, en ondanks dat de nummer één van de wereld direct werd teruggebroken, brak hij op 3-2 weer en gaf hij de set niet meer uit handen.
De 93-minuten durende derde set kan volgens kenners en ingewijden misschien wel gezien worden als de beste set op gravel ooit. Twee absolute alleskunners die nul fouten maken, en bij een iets te korte bal van de ander genadeloos toe sloegen. Eigenlijk verdiende deze set twee winnaars. Djokovic dacht er anders over en won 'm in een bloedstollend spannende tiebreak.
Nadal gaf echter niet op. Hij brak de Serviër in de eerste game van de vierde set, won vervolgens zijn eigen servicegame, maar vanaf toen vond Djokovic een versnelling die zelfs voor de dertienvoudig winnaar van het toernooi te machtig was. 'Nole' won de volgende zes games, en bezorgde Nadal daarmee zijn derde verlies in Parijs, nadat hij in 2009 verloor van Robin Soderling, en in de kwartfinale van 2015 ook het onderspit delfde tegen de Serviër.
Djokovic gaat in de finale uitkomen tegen de Griek Stefanos Tsitsipas, die eerder op de dag in een prachtige vijfsetter won van de Duitser Alexander Zverev. Tsitsipas kan zijn eerste Grand Slam winnen, de nummer één van de wereld gaat zondag op voor zijn negentiende zege, waarmee hij nog maar één zege verwijderd zou zijn van Roger Federer en Rafael Nadal, die beide op twintig zeges staan.
US Open
US Open | Djokovic verliest eerste set dik, maar herstelt schade vlotjes
07/09/2021 OM 10:34
US Open
US Open | Griekspoor slaagt er niet in om Djokovic een set af te snoepen
03/09/2021 OM 07:26