Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

US Open | Ongevaccineerde Djokovic meldt zich af - naar New York reizen is zinloos

Kevin van Nunen

Geupdate 25/08/2022 om 16:58 GMT+2

Novak Djokovic heeft zich kort voor de loting officieel afgemeld voor de US Open. De winnaar van Wimbledon hoopte tot het laatste moment naar New York te kunnen afreizen. Djokovic ziet in dat de Verenigde Staten hem definitief niet toelaten door zijn status als ongevaccineerde. De VS vereisen van buitenlanders die het land binnen willen dat bewijs wordt getoond van het nemen van een coronaprik.

Novak Djokovic

Foto: Getty Images

De afmelding van Djokovic voor de laatste Grand Slam van 2022 is geen verrassing, maar zijn absentie betekent wel een groot gemis. Eerder was Djokovic al niet gewenst in Melbourne. Dit leverde toen ter plekke rechtszaken op en hoewel hij de eerste nog won, werd hij uiteindelijk wel het land uit gezet.
Zo’n ophef is er nu niet, simpelweg omdat Djokovic uiteindelijk heeft besloten thuis te blijven en niet eens een poging te doen om in New York de douane door te komen. Die poging was ook gedoemd geweest om te mislukken, aangezien de inreisregels duidelijk zijn.
De Amerikaanse RIVM vereist dat buitenlanders die toegang willen tot de Verenigde Staten bewijs kunnen tonen van het verkrijgen van een vaccinatie. Djokovic heeft geen coronaprik gehad en is ook niet van plan om die te laten zetten. John McEnroe vindt het ontbreken van Djokovic 'een grote grap'.

Verliezend finalist

Dit principiële besluit kostte hem een groot deel van tennisjaar 2022. De inreisregels voor de VS werden weliswaar recent iets versoepeld, waardoor de hoop op deelname van Djokovic toenam, maar die hoop bleek ijdel omdat er nog verdere afschaling van de regels nodig was.
De afmelding betekent dat Djokovic opnieuw flink wat ATP-punten inlevert. De huidige nummer 6 van de ATP-ranglijst en verliezend finalist van de editie van vorig jaar zakt nog iets verder weg, wellicht zelfs tot buiten de toptien. Dit hangt natuurlijk volledig af van de ontwikkelingen op Flushing Meadows.
picture

US Open | "Beste spelers moeten meedoen" - Medvedev hoopt op deelname Djokovic in New York

Australian Open

Djokovic hoopt bij de Australian Open 2023 weer van de partij te zijn, maar de kans bestaat dat hij opnieuw verstek moet laten gaan. Dit omdat Australië ertoe kan overgaan hem opnieuw de toegang te weigeren. Niet eens vanwege zijn standpunt op het gebied van vaccinatie, maar omdat het land na een afgewezen immigratiezaak personen drie jaar lang de toegang kan weigeren.
Dat is echter iets voor de nabije toekomst. Voorlopig zijn tussen 29 augustus en 11 september ondanks het ontbreken van Djokovic alle ogen gericht op de US Open. Rafael Nadal krijgt de kans om het gat qua gewonnen Grand Slams weer naar twee te tillen. Nadal staat momenteel op 22, tegenover 21 voor Djokovic.
picture

Wimbledon | “Hij is een beetje een God” - Kyrgios na nederlaag in finale tegen Djokovic

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie