Doet Tim van Rijthoven na Wimbledon ook mee aan Grand Slam in New York?
He is het met Roger Federer en hoe zien zijn toekomstplannen eruit?
De afmelding van Djokovic voor de laatste Grand Slam van 2022 is geen verrassing, maar zijn absentie betekent wel een groot gemis. Eerder was Djokovic al niet gewenst in Melbourne. Dit leverde toen ter plekke rechtszaken op en hoewel hij de eerste nog won, werd hij uiteindelijk wel het land uit gezet.
Zo’n ophef is er nu niet, simpelweg omdat Djokovic uiteindelijk heeft besloten thuis te blijven en niet eens een poging te doen om in New York de douane door te komen. Die poging was ook gedoemd geweest om te mislukken, aangezien de inreisregels duidelijk zijn.
US Open
US Open | "Dat pepte me heel erg op" - Alcaraz onthult hoe actiefilm hem motiveerde voor finale
14/09/2022 OM 09:56
De Amerikaanse RIVM vereist dat buitenlanders die toegang willen tot de Verenigde Staten bewijs kunnen tonen van het verkrijgen van een vaccinatie. Djokovic heeft geen coronaprik gehad en is ook niet van plan om die te laten zetten. John McEnroe vindt het ontbreken van Djokovic 'een grote grap'.

Verliezend finalist

Dit principiële besluit kostte hem een groot deel van tennisjaar 2022. De inreisregels voor de VS werden weliswaar recent iets versoepeld, waardoor de hoop op deelname van Djokovic toenam, maar die hoop bleek ijdel omdat er nog verdere afschaling van de regels nodig was.
De afmelding betekent dat Djokovic opnieuw flink wat ATP-punten inlevert. De huidige nummer 6 van de ATP-ranglijst en verliezend finalist van de editie van vorig jaar zakt nog iets verder weg, wellicht zelfs tot buiten de toptien. Dit hangt natuurlijk volledig af van de ontwikkelingen op Flushing Meadows.

US Open | "Beste spelers moeten meedoen" - Medvedev hoopt op deelname Djokovic in New York

Australian Open

Djokovic hoopt bij de Australian Open 2023 weer van de partij te zijn, maar de kans bestaat dat hij opnieuw verstek moet laten gaan. Dit omdat Australië ertoe kan overgaan hem opnieuw de toegang te weigeren. Niet eens vanwege zijn standpunt op het gebied van vaccinatie, maar omdat het land na een afgewezen immigratiezaak personen drie jaar lang de toegang kan weigeren.
Dat is echter iets voor de nabije toekomst. Voorlopig zijn tussen 29 augustus en 11 september ondanks het ontbreken van Djokovic alle ogen gericht op de US Open. Rafael Nadal krijgt de kans om het gat qua gewonnen Grand Slams weer naar twee te tillen. Nadal staat momenteel op 22, tegenover 21 voor Djokovic.

Wimbledon | “Hij is een beetje een God” - Kyrgios na nederlaag in finale tegen Djokovic

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
US Open
US Open | Swiatek ziet Serena Williams als voorbeeld: "Zij gebruikte de druk als intimidatie"
13/09/2022 OM 12:10
US Open
US Open | Alcaraz openhartig: "In de tweede set werd ik erg gespannen"
12/09/2022 OM 15:41