Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Wimbledon | Liveblog en speelschema dag 5 - Alcaraz, Swiatek, Djokovic en Van de Zandschulp in actie!

Kevin van Nunen

Geupdate 07/07/2023 om 23:59 GMT+2

De eerste ronde op Wimbledon 2023 is ein-de-lijk afgewerkt. Dit betekent niet dat de organisatie al op schema ligt. Terwijl Carlos Alcaraz, Iga Swiatek en Novak Djokovic op het centre court hun derde ronde spelen, mag Botic van de Zandschulp na zijn zege aantreden in de tweede ronde. Hij speelt tegen Alejandro Davidovich Fokina. Kijk live tennis op Eurosport of discovery+ en volg ons liveblog.

Wimbledon | Van de Zandschulp wint punt tegen Zhang met racket achter zijn rug

Welkom in het liveblog van Eurosport waarin we Wimbledon dagelijks op de voet volgen. We plaatsen met name updates tijdens de partijen van de Nederlanders, maar volgen ook alle andere verhaallijnen in Londen. Je vindt hier ook updates van de toppers. Mis geen enkele rally via discovery+.

Spannende set 3

Er zaten wat absolute beauty's van punten tussen, maar aan het einde van het verhaal gaat ook de derde set naar Novak Djokovic. De twee heren hoeven dus morgen niet meer terug te komen, de eindstand is 6-3, 6-1 en 7-6 in het voordeel van de Serviër.
picture

Wimbledon | Novak Djokovic veegt vloer aan met Stan Wawrinka in ware demonstratie van toptennis

Eenzijdige pot

De 23-voudig Grand Slam-winnaar is foutloos en stuurt de drievoudig Grand Slam-winnaar van het kastje naar de muur. Het wordt 6-1: Djokovic breekt Wawrinka 3 (!) keer!
picture

Wimbledon | Novak Djokovic is foutloos in tweede set tegen Stan Wawrinka

Djokovic domineert

Het wordt uiteindelijk 6-3, maar daarmee mag Wawrinka nog blij zijn... De Serviër heeft het heft in handen!
picture

Wimbledon | Novak Djokovic trekt eerste set tegen Stan Wawrinka eenvoudig naar zich toe

Ook Swiatek klaar, Djokovic-Wawrinka als toetje

Op het Centre Court rekent Iga Swiatek af met Petra Martic. Het wordt 6-2 en 7-5, nog eventjes geduld en dan is het tijd voor de kraker van de dag: Novak Djokovic tegen Stan Wawrinka!

Svitolina en Sluiter stoten door

Het nieuwe succeskoppel - speler Elina Svitolina en trainer Raemon Sluiter - breidt er nog een hoofdstuk aan: in twee sets is de Oekraïense de Amerikaanse Sofia Kenin de baas: 7-6 en 6-2.

Exit Goffin

Jammer, maar helaas! David Goffin leek in de derde set op weg naar een voorsprong, gaf echter het initiatief uit handen en verliest in vier sets. Het wordt 6-3, 6-7, 7-6 en 6-2 voor de als zevende geplaatste Andrey Rublev.

Set 1 voor Swiatek

De eerste set duurde 40 minuten, maar toch lijkt er met 6-2 een overtuigende voorsprong voor Swiatek op het bord te staan. Kan Martic nog weerwerk bieden in het tweede bedrijf?

Swiatek begint eraan

Voor een plaats bij de laatste zestien is het nu de beurt aan Iga Swiatek! De Poolse mondiale nummer één mag haar best gaan doen tegen Petra Martic.

Tsitsipas verslaat Murray in vijf sets

Stefanos Tsitsipas wint in deel twee de vierde en vijfde set. Dat is genoeg om Andy Murray uit te schakelen, tot groot verdriet van het thuispubliek. De Griek wint twee lange, onderbroken vijfsetters op rij. Eerst moest Domonic Thiem eraan geloven, nu was Murray aan de beurt. De Schot was vrijdag net een tandje minder dan donderdagavond tijdens deel één, maar het scheelde nog steeds weinig.

Ondanks onnodige fouten wint Alcaraz in drie sets

Carlos Alcaraz heeft zich in drie sets geplaatst voor de derde ronde. De Spanjaard liet vrijdag zeker niet zijn beste spel zien en maakte volop onnodige fouten, maar desondanks kwam hij tegen Alexandre Muller eigenlijk geen moment echt in de problemen. In het vervolg van het toernooi moet het echter snel beter, want het schema voor Alcaraz liegt er niet om.

Van de Zandschulp verliest in vier sets van Davidovich Fokina

Het is over en uit voor Botic van de Zandschulp en daarmee de Nederlanders op Wimbledon. Er begonnen drie mannen aan het enkelspel, van wie er twee in de eerste ronde verloren en ook in het geval van Van de Zandschulp is er geen sprake van oranje boven. Hij buigt, na een zeer slechte start, in vier sets voor Alejandro Davidovich Fokina. De Spanjaard is een prima solide speler, maar je vraagt je toch af wat er mogelijk was geweest als Van de Zandschulp een aardig niveau had gehaald. Het bleef nu te vaak bij losse flodders.

Alcaraz pakt marge van twee

Het is nog geen supertennis wat Carlos Alcaraz op het gras legt, al met dit setpoint er zeker zijn, maar hij staat gewoon op 2-0 in sets en dus verloopt zijn partij op het centre court voorlopig meer dan volgens plan. Het publiek begint inmiddels warm te lopen voor het vervolg van Murray - Tsitsipas, zowel in het stadion als op de heuvel waar op het grote scherm gekeken kan worden.

Davidovich Fokina komt weer op voorsprong

Hij leidde met 1-0 en staat nu met 2-1 in sets voor. Davidovich Fokina was misschien niet per se de betere van de twee, maar pakt wel de derde set. Van de Zandschulp kreeg enkele kansen om terug te breaken, maar leverde vooral zelf zijn service in en kon in het vervolg van de set niet meer terugslaan. De Nederlander moet dus flink aan de bak in het vervolg van deze partij. Hij staat met zijn rug tegen de muur.

Van de Zandschulp pakt de tweede set!

Kijk eens aan, net als tegen Zhizhen Zhang toont Van de Zandschulp na een slechte start verbetering. Hij snoept de tweede set af van Davidovich Fokina en lijkt veel meer 'in control' dan tijdens de eerste set, waarin het nergens naar leek. Van 1-6 naar 6-2, daar doen we het voor!

Rune naar derde ronde

Holger Rune heeft het in ieder geval voor elkaar. De Deen zit in de derde ronde. Hij komt dus tegenover Davidovich Fokina of Van de Zandschulp te staan. De Nederlander begint voorzichtig zijn draai te vinden en staat een break voor in de tweede set, na een desastreuze start.

Eerste set Davidovich Fokina

We zijn amper 25 minuten onderweg of de eerste set is al gespeeld. Davidovich Fokina schiet uit de startblokken en laat slowstarter Van de Zandschulp voorlopig alle hoeken van baan 15 zien. De Spanjaard plaatst de ene na de andere break en Botic zet er maar weinig tegenover. 6-1… We zagen Van de Zandschulp wel de eerste twee rake klappen uitdelen, dus misschien dat hij een beetje warm begint te draaien.

Botic gestart!

De eerste punten tussen Davidovich Fokina en Van de Zandschulp worden gespeeld. Oftewel: Fokina vs Van de Zand, zoals Wimbledon ons in beeld toont. Twee lange namen, krijgen we ook een lange partij? Hoe dan ook, we zijn begonnen!

Van de Zandschulp bijna aan de beurt

De eerste partij op baan 15 is klaar en dat betekent maar één ding... Botic van de Zandschulp is op deze zonovergoten vrijdagmiddag op Wimbledon bijna aan de beurt voor zijn partij in de tweede ronde, tegen Alejandro Davidovich Fokina. De taaie Spanjaard houdt wel van een vijfsetter, en meestal wint hij die ook nog, wat wordt het vandaag? Van de Zandschulp jaagt na enkele teleurstellende weken op een plek in de derde ronde, wat echt een meevaller zou zijn.
Overigens speelt de winnaar naar alle waarschijnlijkheid tegen Holger Rune.

Grote drie - Alcaraz, Swiatek en Djokovic

Slechts voor de absolute top verloopt Wimbledon 2023 tot dusver volgens plan. Alcaraz, Swiatek en Djokovic rollen gemakkelijk door hun partijen en hebben weinig tot geen last van regenpauzes. Hoe anders is het voor het gros van de overige deelnemers? Bij iedereen is wel een wedstrijd verplaatst of onderbroken.
Het hoort allemaal bij de tradities en uitdagingen die met Wimbledon samengaan. Gelukkig wordt ook vrijdag goed weer verwacht in Londen en verwachten we volop tennis te zien. Met veel bekende namen want het is een kwestie van ingeroosterd worden en spelen zodra het kan, met weinig pauze tussen de diverse partijen.
Behalve het genoemde trio komen ook namen als Jabeur, Rune, Svitolina, Zverev en Goffin (weer) in actie en dan moet Medvedev nog de baan op voor het restant van zijn partij. Evenals Murray en Tsitsipas? De twee kwamen donderdagavond niet verder dan drie sets en gaan vrijdag verder.
picture

Wimbledon | Brouwer biedt goed tegenstand, maar Zverev is beter op de belangrijke punten

Davidovich Fokina vs Van de Zandschulp

Interessant voor de Nederlandse tennisfan is het affiche Davidovich Fokina – Van de Zandschulp. Een tongenbreker, maar ook een boeiende partij. De loting had slechter gekund voor Van de Zandschulp, die na vele weken – op een belangrijk moment – eindelijk weer een partij won. Slechter in de zin van: hij ontloopt de echte toppers.
Maar onderschat Davidovich Fokina niet. De Spanjaard geeft zich nooit gemakkelijk gewonnen, maar wint ook zelden een soepele driesetter. Niemand speelt zo vaak lange vijfsetters als hij. Ondertussen is de uitdaging voor Van de Zandschulp om eens goed aan een partij te beginnen, want het moest tegen Zhizhen Zhang van ver komen.
picture

Wimbledon | Djokovic zonder grote problemen door naar derde ronde - winst op Thompson in 3 sets

SPEELSCHEMA EN TIJDEN DAG 5 WIMBLEDON

De eerste partijen op een baan starten om 12:00 Nederlandse tijd, tenzij anders aangegeven.
Centre court
Alcaraz (1) – Muller – vanaf 14:30 uur
Murray - Tsitsipas – niet voor 16:00 uur
Swiatek (1) – Martic (30)
Wawrinka – Djokovic (2)
Court 1
Gracheva – Sabalenka (2) – vanaf 14:00 uur
Norrie (12) – Eubanks
Jabeur (6) – Bai
Court 2
Sasnovich – Kvitova (9)
Medvedev – Mannarino – niet voor 13:30 uur
Zverev (19) – Watanuki
Shapovalov (26) – Broady
Bouzkova (32) – Garcia (5)
Court 3
Carballes Baena – Rune (6)
Sinner (8) – Halys
Pegula (4) – Cocciaretto
Svitolina – Kenin
Court 12
Golubic – Keys (25)
Musetti (14) – Hurkacz (17)
Kasatkina (11) – Azarenka (19)
Rublev (7) – Goffin
Krejcikova/Siniakova (1) – Wu/Zhu – niet voor 19:00 uur
Court 18
Kostyuk – Badosa
Berrettini – De Minaur (15)
Bublik (23) – Marterer
Ram/Salisbury (3) – Griekspoor/Stevens
Court 4
Cacic/Reyes-Varela – Krawietz/Puetz (10)
Tsitsipas/Tsitsipas – Fils/Van Assche
Dart/Watson – Kichenok/Ostapenko (7)
Vavassori/Samsonova – Matos/Stefani
Court 5
Baindl/Saville – Friedsam/Sherif
Paolini/Trevisan – Hozumi/Masarova
Ruusuvuori/Kontaveit – Krawietz/Yang
Niculescu/Podoroska – Hruncakova/Mihalikova
Vliegen/Xu – Skupski/Krawczyk (2)
Court 6
Behar/Pavlasek – Andreozi/Cerundolo
Kudermetova/Samsonova (9) – Barnett/Nicholls
Chang/Kulikov – Chan/Chan
Cash/Barnett – Mektic/Pera
Gille/Kato – Pavic/Kichenok (7) – niet voor 19:00 uur
Court 7
Glasspool/Mahut – Cressy/Golubev
Eikeri/Panova – Fruhvirtova/Putintseva
Babos/Flipkens – Muhammad/Olmos (10)
Hsieh/Strycova – Blinkova/Gracheva
O’Mara/Nicholls – Roger-Vasselin/Flipkens
Court 8
Stevanovic – Korpatsch
Kubler – Jarry (25)
Duran/Etcheverry – Bopanna/Ebden (6)
Hijikata/Kubler – Cecchinato/Monteiro
Court 9
Hunter/Mertens (3) – Kichenok/Rosolska
Kato/Sutijadi (13) – Bronzetti/Tomova
Bondar/Minnen – Jones/Stephens
Guarachi/Routliffe – Begu/Kalinina
Court 10
Chardy/Humbert – Martin/Mies(8)
Pel/Stalder – Lestienne/Moutet
Peterson/Schmiedlova – Kostyuk/Ruse (15)
Court 11
Niemeier – Galfi
Krawczyk/Schuurs (5) – Dzalamidze/Santamaria
Pella – Safiullin
Court 14
O’Connell – Vesely
Tsurenko – Bogdan
Linette (23) – Bencic (14)
Court 15
Begu (29) – Blinkova
Davidovich Fokina (31) – Van de Zandschulp
Vondrousova – Vekic (20)
Rojer/Shibahara (8) – Glasspool/Burrage
Court 16
Arevalo/Rojer (7) – Huesler/Nakashima
Andreescu – Kalinina (26)
McDonald/Shelton – Nys/Zielinski (4)
Fernandez/Townsend (6) – Parks/Stearns
Court 17
Brengle – Alexandrova (21)
Koolhof/Skupski (1) – Altmaier/Karatsev
Galan – Ymer
Peers/Hunter – De Minaur/Boulter

WAAR KIJK JE?

Voor de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open ben je bij ons aan het juiste adres! Tijdens de Grand Slams zie je alle rally’s, alle mooie punten en alle Nederlanders in actie. Kijk live op Eurosport of stream jouw gewenste partij live via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel