Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK-kwalificatie | Alles wat je moet weten over de weg richting het eindtoernooi in Duitsland

Mathieu Hilgersom

Gepubliceerd 22/03/2023 om 15:25 GMT+1

De EK-kwalificatie staat op het punt van beginnen. De komende maanden strijden 53 teams om de resterende 23 tickets die naast gastland Duitsland uitkomen op het eindtoernooi. Hieronder vind je een overzicht met de poules, de speeldata en de manieren om je te plaatsen.

Nederland komt uit in een lastige poule voor EK-kwalificatie

Foto: Getty Images

Laten we beginnen met de plaatsingsmogelijkheden. Duitsland doet als gastland uiteraard automatisch mee en komt daarom niet voor in de kwalificatie. Vanwege de invasie in Oekraïne is Rusland uitgesloten van deelname.

53 teams in tien poules

De resterende 53 ploegen strijden in tien poules om 23 tickets. Er zijn zeven groepen van vijf landen en drie van zes landen. De eerste twee teams in elke poule zijn automatisch geplaatst voor het EK.
De laatste drie tickets zijn te verdienen via de Nations League. Alle landen die groepswinnaar zijn geworden in dit toernooi, op elk niveau, en zich niet via de reguliere weg hebben geplaatst, komen in actie tijdens de play-offs. Wanneer een groepswinnaar zich via de EK-kwalificatie heeft geplaatst, komt de nummer twee van de Nations League-groep in aanmerking enzovoorts.
Op deze manier blijven er twaalf teams over. Zij strijden in zes halve finales per Nations League-divisie om een plek in de finale. De winnaars spelen een duel om één van de drie resterende EK-tickets. De play-offs worden beslist op basis van enkele duels op 21 en 26 maart 2024.

Poule-indeling

De loting van de EK-kwalificatie vond plaats op plaats op 9 oktober 2022 en was gebaseerd op de ranking in de Nations League. Omdat Nederland zich heeft geplaatst voor de finaleronde was het groepshoofd en stond tevens bij voorbaat vast dat de ploeg zou uitkomen in een groep met vijf landen.
De loting voor Oranje is lastig. De mannen van Ronald Koeman treffen vice-wereldkampioen Frankrijk, Ierland, Griekenland en Gibraltar. Toch zou het op basis van kwaliteit en status geen probleem moeten zijn om in elk geval Ierland, Griekenland en Gibraltar achter zich te houden.
Mocht dit onverhoopt dit niet lukken, bieden de play-offs een uitweg. Als groepswinnaar in de Nations League is Nederland hier automatisch voor geplaatst.

EK-kwalificatie Oranje

Het programma van het Nederlands elftal ziet er als volgt uit:
24 maart 20.45 uur: Frankrijk - Nederland
27 maart 20.45 uur: Nederland - Gibraltar
7 september 20.45 uur: Nederland - Griekenland
10 september 20.45 uur: Ierland - Nederland
13 oktober 20.45 uur: Nederland - Frankrijk
16 oktober 20.45 uur: Griekenland - Nederland
18 november 20.45 uur: Nederland - Ierland
21 november 20.45 uur: Gibraltar - Nederland

Waar volg je het sportnieuws?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie