Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

EK-kwalificatie | Ziek, zwak en misselijk Oranje krijgt keihard klop van vice-wereldkampioen Frankrijk

Kevin van Nunen

Geupdate 24/03/2023 om 22:40 GMT+1

Het Nederlands elftal is de kwalificatiereeks voor het EK 2024 slecht begonnen. Het Oranje van de teruggekeerde bondscoach Ronald Koeman kreeg keihard klop van Frankrijk. Het is dat de Fransen enigszins genade toonden, anders was de score nog veel hoger uitgevallen dan 4-0.

Al na twee minuten is het raak voor Griezmann tegen een gehavend Oranje

Foto: Getty Images

Bij het bekend worden van het speelschema was al duidelijk dat met de moeilijkste opdracht moest worden begonnen en het rondwaren van een virusinfectie – werd de ziekte veroorzaakt door kipkerrie of niet? – maakte de uitgangspositie van het Nederlands elftal nog minder florissant.
Koeman moest puzzelen om tot een basiself te komen en vooral het stukje Kenneth Taylor bleek slecht te passen. Balverlies van de middenvelder van Ajax werd al na twee minuten afgestraft door Antoine Griezmann, die scoorde op aangeven van Kylian Mbappé. Binnen acht minuten besliste Dayot Upamecano de wedstrijd al definitief, na geblunder van de eveneens teruggekeerde keeper Jasper Cillessen.

Taylor en Cillessen in de fout

Mbappé maakte er na 21 minuten zelfs 3-0 van, waarmee een ongekende afstraffing dreigde, maar met de buit in de tas was het alsof Frankrijk het ook wel best vond. Ook toen ‘Les Bleus’ gas terugnamen, kwam Oranje amper aan voetballen toe. De werkethos van Wout Weghorst was op het middenveld zo zeer gewenst dat hij al na een halfuur Taylor kwam aflossen.
Andere basisdebutanten als Lutsharel Geertruida en Xavi Simons konden ook maar weinig indruk maken. Als het Nederlands elftal in het Stade de France al eens de middenlijn overstak, pakte Frankrijk de bal af alsof er met mannen tegen jongens werd gevoetbald.
Oranje kreeg in de tweede helft ogenschijnlijk iets meer controle en balbezit, maar ook nu overheerste het gevoel dat dit alles gebeurde onder goedkeuring van de Fransen, die heerlijk achterover leunden en zo nu en dan eens voorwaarts trokken.

Herstel gewenst tegen Gibraltar

Zodra dit gebeurde, was het direct gevaarlijk, maar een échte vernedering op het scorebord bleef Koeman en zijn oranjehemden bespaard hoewel Mbappé er zelfs nog 4-0 van maakte. Invaller en jubilaris Daley Blind, door Koeman naar het tweede plan gedirigeerd, had zich het spelen van zijn honderdste interland ongetwijfeld anders voorgesteld. Een door Memphis Depay gemiste penalty in de blessuretijd was exemplarisch voor de mislukte avond.
Het Nederlands elftal dient zich maandag van de valse start te herstellen tegen het nietige Gibraltar, terwijl voor Frankrijk een uitduel met Ierland op het programma staat. Ook Griekenland maakt deel uit van kwalificatiepoule B, waarin Oranje bij de eerste twee dient te eindigen voor rechtstreekse kwalificatie.

WAAR VOLG JE HET SPORTNIEUWS?

Al het laatste sportnieuws van voetbal tot veldrijden en van snooker tot biatlon volg je hier bij Eurosport.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Gerelateerde wedstrijden
Advertentie
Advertentie