Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop over Kop

04:51:44

Herhaling
"Ik wilde niet in de kopgroep" - Teleurgestelde Arensman had plannen voor tijdrit
De gekke laatste bocht en winnende move van Bouwman nader bekeken
Het mysterie van de mouwen van Mathieu van der Poel ontrafeld
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia

Jai Hindley wint de Giro d'Italia

Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57
In het klassement verandert er weinig. Als Hindley op zijn fiets bleef zitten was hij zo goed als verzekerd van het roze. Daar had hij voor gezorgd in zijn aanval gisteren op de Passo Fedaia. Uiteindelijk verliest Hindley nog 7 seconden op Carapaz, maar twee jaar na het verliezen van de roze trui in de slottijdrit lukt het hem nu wel. Jai Hindley is de verdiende winnaar van de Giro d'Italia 2022. Richard Carapaz behoudt zijn tweede plek en Mikel Landa maakt het podium compleet.

Grande Nibali

Vincenzo Nibali eindigt zijn laatste Giro d'Italia op de vierde plaats. De Italiaan wist twee keer eerder de Ronde van Italië te winnen en in zijn allerlaatste 'thuisronde' finisht hij dus net buiten het podium.

Van der Poel blijkt menselijk

Mathieu van der Poel blijkt dus ook maar gewoon een mens te zijn. Tijdens de slottijdrit van de Giro d'Italia haalde de Nederlander niet de wattages die hij vantevoren verwacht had. Een derde plaats is het hoogst haalbare in de daguitslag.

Giro d'Italia | Van der Poel blijkt mens: "Kon niet wattages halen waar ik voor ging"

Bouwman is binnen, Bouwman heeft blauw.

Koen Bouwman is de officiële winnaar van de blauwe trui. Als eerste Nederlander wint hij de bergtrui in de Giro. Wat hebben we van hem genoten de afgelopen drie weken.

Iedereen is onderweg

Alle renners zijn gestart. Jai Hindley is als laatste begonnen aan zijn tijdrit van 17,4 kilometer. De Australiër lijkt een onoverbrugbare voorsprong te hebben op Richard Carapaz, maar er zijn wel eens gekkere dingen gebeurd.

Jos van Emden

Jos van Emden kent een goed begin van de slottijdrit. Halverwege zette hij toen zelfs de twaalfde tijd neer. De afdaling was nog nat en in de technische afdaling verliest een renner dan simpelweg te veel tijd. Over zijn Giro is van Emden evenwichtig. Voor de ploeg zijn de resultaten onderaan de streep goed te noemen. Zijn eigen rol omschrijft hij als 'anoniem'.

Giro d'Italia | Jos van Emden: "Fantastische Giro voor de ploeg, zelf misschien wat anoniem"

Tevreden Sinkeldam

Ramon Sinkeldam kent een succesvolle Giro. Zijn kopman Arnaud Demare won maarliefst 3 etappes en de puntentrui. Toch viel de laatste week, waar vooral een hoop bergen in zaten, wel zwaar voor Sinkeldam. Ook hij is blij dat de Giro er inmiddels op zit.

Giro d'Italia | "Elke dag volle bak koers" Sinkeldam blikt terug

Geen dagzege voor Van der Poel

Het lijkt zo goed als zeker dat Mathieu van der Poel de afsluitende tijdrit niet gaat winnen. De publiekslieveling is ruim 32 seconden langzamer dan Matteo Sobrero bij het meetpunt halverwege. Dat gat lijkt te groot om goed te maken in de overgebleven kilometers. Met de tweede tijd van de dag komt Van der Poel over de finish.

Sobrero zet eerste richttijd neer

Matteo Sobrero zet de eerste richttijd neer van de dag. De Italiaans kampioen tijdrijden finisht zijn tijdrit in 22:24:54. Ruim 1 minuut en 16 seconden sneller dan Mauro Schmid die voorlopig tweede staat.

Mathieu van der Poel is onderweg!

De afdaling is inmiddels flink opgedroogd. Is het weer zo'n dag waarop alles precies op zijn plek valt voor Mathieu van der Poel? Als het aan ploeggenoot Riesebeek ligt is dit parcours wel prima voor MVDP. Italiaans kampioen tijdrijden Matteo Sobrero is ondertussen bezig aan een hele sterke tijdrit. De renner van BikeExchange-Jayco is een stuk sneller dan de snelste tijd tot nu toe op het meetpunt halverwege.

Giro d'Italia | Riesebeek over parcours: "Ideaal voor Van der Poel"

Prima Giro voor Van den Berg, tegenvallend voor EF-Education

Julius van den Berg is blij dat de Giro is afgelopen. De Nederlander kende persoonlijk een vrij goede Giro met bijna nog een etappezege. De resultaten van de ploeg in het algemeen vielen wel wat tegen. Eurosport sprak met Van den Berg na zijn afsluitende tijdrit.

Giro d'Italia | "Dit was een zware om te finishen" Van den Berg over 105e editie

Kreder blij dat Giro is afgelopen

Wesley Kreder is blij dat de Giro is afgelopen. De Nederlander in dienst bij Cofidis miste het goede gevoel van zijn vorige grote ronde. Na een ritje naar huis in de camper kunnen we Kreder weer verwachten bij het Nederlands kampioenschap. Tot dan!

Giro d'Italia | Wesley Kreder blij dat Giro klaar is: "ik miste het goede gevoel"

Tegenvallende tussentijd Affini

Edoardo Affini werd vantevoren aangewezen als topfavoriet, maar bij de tijdsmeting bovenop de klim verloor de Italiaan al ruim 13 seconden op Michael Hepburn. Uiteindelijk finisht Affini met een tijd die zes seconden trager is dan Hepburn. We hoeven niet lang te wachten op wel een nieuwe snelste tijd. Magnus Cort Nielsen finisht na Affini en is weer zes seconden sneller dan Hepburn.

De Predictor

Voor de laatste keer deze Giro: de Predictor. De Eurosport-experts zijn het redelijk eensgezind over de favoriet voor vandaag. De naam van Edoardo Affini komt het vaakst bovendrijven. Ook behoort Mathieu van der Poel bij de favorieten.

Giro d’Italia | Experts in Predictor houden rekening met nieuwe zegetocht Van der Poel

Vinger tussen de deur

Het kon je bijna niet ontgaan zijn als je de tijdrit eerder deze Giro ook hebt gekeken. De man die aftelt voor de renners op het startpodium had een blauwe plek op zijn nagel. Dit maal lijkt het om dezelfde man te gaan, maar nu zit er een pleister op. Geblesseerd of niet, deze man gaat door!

De eerste Nederlander

Ook Julius van den Berg is begonnen aan zijn afsluitende tijdrit. De renner van EF-Education is de eerste Nederlander die vandaag in actie komt. Wesley Kreder mag een minuutje later vertrekken en Ramon Sinkeldam weer zeven minuten daarna. Vervolgens is Jos van Emden om 14:59 pas de volgende Nederlander die van start gaat.

De rode lantaarn

Roger Kluge is begonnen aan zijn slotrit van de Giro. De Duitser is al een lange tijd de laatste in het klassement. In totaal heeft hij meer dan 7 uur extra op de fiets gezeten in vergelijking met Jai Hindley. De Duitser is wel één van de eerste renners voor wie de 105e editie van de Giro d'Italia is afgelopen!

Starttijden Nederlanders

14.09 uur: Julius van den Berg
14.10 uur: Wesley Kreder
14.17 uur: Ramon Sinkeldam
14.59 uur: Jos van Emden
15.27 uur: Pascal Eenkhoorn
15.31 uur: Mathieu van der Poel
15.45 uur: Martijn Tusveld
15.56 uur: Wout Poels
16.01 uur: Gijs Leemreize
16.03 uur: Bauke Mollema
16.08 uur: Koen Bouwman
16.09 uur: Sam Oomen
16.11 uur: Thymen Arensman
16.12 uur: Wilco Kelderman

Favorieten

De tijdrit is vrij technisch. Ook ligt er nog een klim van 4,5 kilometer á 5 procent in het midden van het parcours. Het gros van de tijdritspecialisten is inmiddels uit koers en ook de klassementsmannen die overgebleven zijn worden normaal gesproken niet gezien als goede tijdrijders. De snelste renner van de dag zou dus zomaar eens een goede verrassing kunnen zijn. Arensman had zijn zinnen gezet op de slotdag, maar door mee te zitten in de vlucht een dag van tevoren is het de vraag of hij op tijd hersteld is.
Ook Mathieu van der Poel had zijn zinnen gezet op deze tijdrit. Het explosieve karakter matcht goed met de kwaliteiten van MVDP. De enige echte tijdritspecialist in koers is Alex Dowsett, misschien kan de Brit zijn kunststukje van vorig jaar herhalen en wederom een rit winnen in de Giro. Of, heel misschien, kan Jos van Emden zijn overwinning van vijf jaar geleden nog eens over doen. Toen won hij ook de tijdrit op de laatste dag.

Achtergrond

Slechts 17,4 kilometer hoeft Jai Hindley nog af te leggen om het roze om zijn schouders gehangen te krijgen op het podium in Verona. Twee jaar geleden stond Jai Hindley in een vergelijkbare situatie. Toen verloor de Australiër zijn roze trui aan Tao Geoghegan Hart in de slottijdrit. Op dit moment lijkt het tijdsverschil toch flink in het voordeel van Hindley te zijn. Carapaz kraakte op de Passo Fedaia en verloor 1 minuut en 28 seconden op zijn grootste concurrent waardoor Hindley een voorsprong heeft van 1 minuut en 25 seconden. Normaal gesproken is dit een onoverbrugbaar tijdsverschil in zo'n korte tijdrit.

Algemeen klassement

1. Jai Hindley +86:07:19
2. Richard Carapaz +01:25
3. Mikel Landa +01:51
4. Vincenzo Nibali +07:57
5. Pello Bilbao +08:55
6. Jan Hirt +09:07
7. Emanuel Buchmann +11:18
8. Domenico Pozzovivo +16:04
9. Juan Pedro Lopez + 17:29
10. Hugh Carthy +17:56
Bekijk hier alle klassementen

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28