Parijs-Nice | Mattias Skjelmose wint spectaculaire rit, Brandon McNulty nieuwe leider

Mathieu Hilgersom

Geupdate 08/03/2024 om 17:32 GMT+1

Mattias Skjelmose heeft vrijdag de zege gepakt in de zesde etappe van Parijs-Nice. De Deen bleef in La Colle-sur-Loup zijn medevluchters Brandon McNulty en Matteo Jorgenson voor. De achtervolgende groep onder leiding van Remco Evenepoel verloor maar liefst 52 seconden.

Een kopgroep met onder anderen Mads Pedersen, Laurence Pithie, Michael Storer en Gijs Leemreize kreeg weinig ruimte van het peloton. Met name INEOS-Grenadiers nam het initiatief, waarna 60 kilometer voor de finish het peloton alweer compleet was.

Aanval Jorgenson

Op de korte, maar steile Côte de La Colle-sur-Loup ging Primoz Roglic aan. In eerste instantie kon alleen McNulty mee, maar later kwamen ook de andere klassementsrenners erbij.
Matteo Jorgenson was de volgende die het probeerde en sloeg een mooi gat. De renner van Visma-LAB kwam als eerste boven, gevolgd door de grote groep onder leiding van Evenepoel. Ook klassementsleider Luke Plapp zat erbij.
Santiago Buitrago, de nummer twee van het klassement, moest even later de groep laten gaan door een valpartij in afdaling. Toen hij ook nog van fiets moest wisselen, raakte de Colombiaan op serieuze achterstand. Uiteindelijk verloor hij ruim 2,5 minuut.

Finale

In de finale kreeg Jorgenson gezelschap van McNulty en Skjelmose. De achtervolgende groep keek vooral naar Evenepoel die tot zijn frustratie het meeste werk moest opknappen.
Het drietal werkte goed samen en liep almaar verder uit op de concurrenten. Dit speelde vooral McNulty in de kaart die hierdoor de gele trui heroverde.
In La Colle-sur-Loup sprintte Skjelmose naar de winst. De Deense kampioen bleef McNulty en Jorgensen voor. Op 52 seconden was Evenepoel de eerste van de geklopte favorieten.

Ingekorte etappe

Zaterdag staat de ingekorte etappe naar Madone d'Utelle op het programma. McNulty verdedigt een voorsprong van 23 seconden op Jorgenson en 34 seconden op Plapp. Skjelmose staat vierde op 54 seconden.
Evenepoel wacht nog een flinke klus om Parijs-Nice te kunnen winnen. De Belg staat vijfde op 1:03. Roglic is de nummer elf op 1:44.

Waar kijk je?

Ook in 2024 zijn Eurosport en discovery+ jouw Home of Cycling! Van de eerste koersjes op Mallorca tot de volledige World Tour en alle grote ronden, waarvan de Giro d'Italia exclusief. Stream live koers zonder reclame! Als toetje komt daar de Olympische Spelen van Paris 2024 nog bovenop! Volg je ons nieuwe kanaal op Whatsapp al?