Premium
Wielrennen

Ronde van Lombardije 

07:10:55

Herhaling
"Ik hoop te eindigen met een resultaat waar ik trots op ben" - Nibali blikt terug op lange profcarrière
Weer Pogacar of een extra mooi afscheid voor Valverde of Nibali?
'Onverslaanbare' Valverde hoopt op passend afscheid in Como
Organisatie draait route om - hoe ziet parcours er dit jaar uit?

Grazie Vincenzo

Ronde van Lombardije
Ronde van Lombardije | Weer Pogacar of een extra mooi afscheid voor Valverde of Nibali?
05/10/2022 OM 13:45
Een einde van een tijdperk. Vincenzo Nibali, dank voor alles!

Gracias Alejandro!

Alejandro Valverde finisht als vijfde in zijn laatste Il Lombardia! De Spanjaard sprint naar een waardig resultaat in zijn laatste Ronde van Lombardije!

Tadej Pogacar!

Tadej Pogacar wint voor het tweede jaar op rij de Ronde van Lombardije! De Sloveen maakt het ploegenwerk fantastisch af. Mas tweede en Landa maakt het podium compleet.

Geen verschil op slotklim

Op de San Fermo della Battaglia valt Mas aan, maar Pogacar laat hem niet gaan. Landa moet het tweetal weer laten gaan. Hoe kan Mas Pogacar kloppen?

Pogacar daalt

Pogacar neemt de leiding in de afdaling. Met een gelletje in zijn mond vliegt de Sloveen naar beneden. Mas heeft moeite het wiel te houden.

Op een elastiek

Het lukte Mikel Landa net om de aansluiting met Pogacar en Mas te realiseren, maar een nieuwe versnelling van Pogacar doet het elastiek van Landa direct weer breken.

Aanval Pogacar!

Tadej Pogacar trekt ten strijde! De Sloveen versnelt en alleen Enric Mas kan volgen. Nog 19 kilometer te gaan!

Nibali

Ook Vincenzo Nibali gaat het te hard. De Italiaan moet op 'zijn' Civiglio de groep met favorieten laten gaan.

Alaphillipe

Ook is het einde verhaal voor Julian Alaphilippe. De Fransman heeft een jaar vol tegenslagen achter de rug.

Kelderman werk gedaan

Het peloton draait de Civiglio op en Kelderman stuurt van kop af. Werk gedaan.

Verkennen

De renners zijn nu echt aan de laatste ronde begonnen. Met nog 22,1 kilometer te gaan komen ze over de streep. Laat de finale beginnen!

UAE neemt de leiding

Team UAE nement wederop de koers in handen. Dit keer is het Marc Hirschi die de beklimming voor zijn rekening neemt. Terwijl Vingegaard alleen in de kopgroep zit, zijn er nog vijf man van de ploeg van Pogacar bij.

Laatste uur koers

Het laatste uur is begonnen. Met nog 40 kilometer te gaan vliegt het peloton een afdaling in. Het gaat nu enorm snel!

Klasse te over

Met nog vrijwel de gehele ploeg aanwezig en nog meer dan 60 kilometer te gaan is het Joao Almeida die op kop gaat rijden van Team UAE. Wat een ploeg.

Hoog tempo

Jumbo-Visma maakt de koers hard. Met een hoog tempo rijden ze de Madonna del Ghisallo op. De ploeg van Tadej Pogacar, UAE-Emirates zit in zijn geheel heel sterk van voren.

Het kan beginnen!

Met nog 72 kilometer te gaan wordt de kopgroep teruggepakt. De finale kan beginnen!

Tempo loopt op

De kilometers tikken weg, de voorsprong van de kopgroep wordt minder en het tempo loopt op. De finale begint in zicht te raken!

Pozzovivo

Domenico Pozzovivo is erg lelijk ten val gekomen. De Italiaan heeft een flinke schuiver gemaakt want een groot deel van zijn kleding is verdwenen...

Lekke band

Een lekke band voor Tobias Foss. De wereldkampioen tijdrijden kan rustig wachten tot de mechanieker van de ploeg een nieuw voorwiel in zijn fiets heeft gezet. Met nog 138 kilometer te gaan is er alle tijd om terug aan te sluiten.

Valpartij

Valpartij van twee renners in het peloton. Mikel Nieve (Caja Rural - Seguros RGA) en Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) komen lelijk ten val in één van de vele afdalingen.

Extra koploper

We hebben er een tiende koploper bij. Aurélien Paret-Peintre is erin geslaagd om de oversteek te maken en aan te sluiten. Hij krijgt zijn zin en zit nu dus ook in de kopgroep.

Aanvallers roeren zich

Een trio koplopers begint met marge aan het eerste klimwerk. Het zijn Scaroni, Tolio en Ravanelli. Daarachter een groepje achtervolgers met enkele bekende namen. Denk aan Tesfatsion, De Marchi, Craddock en Elissonde. Het peloton rijdt een klein minuutje achter de koplopers.

Neutrale start

Het is 10:00 uur geweest en dit betekent dat, met enige vertraging, de neutrale start is gegeven. Het peloton rolt door de straten van Bergamo en na een tochtje van 2,7 kilometer wordt met de vlag gezwaaid ter illustratie van de officiële start. Op naar een mooi laatste monument van 2022, op naar een mooi afscheid van Nibali en Valverde. Wat kunnen de twee nog in deze Ronde van Lombardije?!

Favorieten

De topfavoriet is Tadej Pogacar. De Sloveen van UAE Team Emirates won vorig jaar in Lombardije en dit jaar liet hij zich al goed zien in de klassiekers met onder andere een vijfde plaats in Milaan - Sanremo en de vierde plaats in de Ronde van Vlaanderen. Bovendien won hij na zijn podiumplaats in de Tour de GP Montreal en de Tre Valli Varesine.
In die Tour de France was het Jonas Vingegaard die net iets sterker bleek. In de CRO Race van vorige week bleek de Deen de periode van rust na de Tour goed te hebben verteerd. Hij won twee etappes en eindigde achter Matej Mohoric als tweede in het eindklassement. Met meer rust (hij sloeg zelfs het wereldkampioenschap over) moet de Deen nog één kunnen keer pieken dit seizoen.

CRO Race | Vingegaard toont vorm met etappewinst op steile betonwegen in Primošten

De deelnemerslijst in Italië is indrukwekkend, want ook Aleksandr Vlasov, Daniel Felipe Martinez, Matej Mohoric, Adam Yates, Jai Hindley, Sergio Higuita en Jai Vine staan aan de start. De kersverse wereldkampioen Remco Evenepoel ontbreekt. Quick-Step Alpha Vinyl kan daarom de kaart trekken van Julian Alaphilippe, die op vele vlakken een ongelukkig seizoen kent. Redt hij zijn jaar met een uitschieter?
**** Pogacar
*** Vingegaard, Valverde
** Mas, Alaphilippe, Vlasov
* Mollema, Mohoric, Higuita, Yates

Milaan - San Remo | Mohoric verschalkt favorieten, Van der Poel derde bij comeback

Afscheid grootheden

De Ronde van Lombardije is de afscheidskoers van Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali. Hoewel Valverde in zijn slotseizoen vooral ereplaatsen aaneen rijgt, is hem er alles aan gelegen om in zijn laatste kunstje op de hoogste trede van het ereschavot te staan. Na zijn wat magere Vuelta werd hij tweede in de Coppa Agostoni, vierde in de Giro dell'Emilia en derde in de Tre Valli Varesine. Hoe mooi zou het zijn wanneer hij afsluit met een overwinning?
Ook Nibali neemt zaterdag afscheid. De Italiaan krijgt een parcours op maat, maar heeft dit seizoen te weinig laten zien om tot de favorieten te behoren. Of stijgt 'de Haai van Messina' in zijn laatste koers boven zichzelf uit?

Wielrennen | Top 5 overwinningen Alejandro Valverde - Afscheid van wielericoon

Parcours

Er staan ongeveer 5.000 hoogtemeters op het programma van het 253 kilometer tellende parcours. De meesten daarvan bedwingen de renners in het eerste deel. In de buurt van het Comomeer gaan de renners vervolgens de Ghisallo op; een klim van 9,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van zes procent. Met uitschieters van veertien procent kunnen de klimmers hier een mooi gat slaan.
De beslissing valt in Como waar nog een aantal korte beklimmingen volgen. De top van de laatste is gepland op vijf kilometer van de meet. Daarna is het dalen richting de finishplaats.

Ronde van Lombardije | Bekijk de route tot in detail - van parcours tot hoogtemeters

Vorig jaar

Vorig jaar spurtte Tadej Pogacar op indrukwekkende wijze naar de overwinning in Bergamo. De Sloveen was weggereden samen met de Italiaan Fausto Masnada, maar beiden konden elkaar niet lossen en dus moest een sprint de doorslag geven.
In die sprint ging Masnada als eerste aan, maar werd de renner van Quick-Step makkelijk geremonteerd door Pogacar. Adam Yates vervolledigde het podium.

Ronde van Lombardije | Tadej Pogacar wint tweede monument van het seizoen

Waar kijk je?

De Ronde van Lombardije is zaterdag van start tot finish live en exclusief te zien op Eurosport. Liever reclamevrij streamen? Kijk dan op discovery+. De uitzending van het laatste monument van het jaar begint vanaf 09:55 uur. Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroen verzorgen het commentaar.
Ronde van Lombardije
Ronde van Lombardije | Een einde van een tijdperk, Pogacar maakt ploegenwerk af - Hoogtepunten
08/10/2022 OM 15:18
Ronde van Lombardije
Ronde van Lombardije | Een einde van een tijdperk, Pogacar maakt ploegenwerk af - Hoogtepunten
08/10/2022 OM 15:18