Premium
Wielrennen

Tour de France | Vrouwen Etappe 8

03:24:50

Herhaling
Movistar prepareert prachtige gele fiets voor Van Vleuten
Enorme tijdsverschillen, Truien voor de Nederlanders - Check de klassementen
Oppermachtige Van Vleuten strooit met minuten in zevende etappe
Van Vleuten - "Mijn stijl is altijd aanvallen, niet wachten"
Dit liveblog begint zodra de rensters zijn opgestapt, het peloton in beweging komt en de live-uitzending loopt. Dat is zondag in de achtste etappe rond de klok van 15:00 uur. Vanaf dat moment zitten we er bovenop. Wil je ook kijken? Stream de Tour de France Femmes op discovery+
Tour de France Femmes
Tour de France Femmes | Van Vleuten vrijdagavond in Wageningen gehuldigd met (alcoholvrije) toost
04/08/2022 OM 14:00

Annemiek van Vleuten wint de Tour!

Annemiek van Vleuten is als eerste boven op de Super Planche en wint daarmee de etappe en de Tour de France Femmes! Demi Vollering volgt op een halve minuut. De bolletjestrui en de tweede plaats zijn voor de renster van SD Worx. Kasia Niewiadoma komt als vierde binnen en verzekerd zichzelf op die manier van de derde plaats in het klassement.

Van Vleuten geeft gas

Van Vleuten gaf van tevoren aan wat defensiever te gaan fietsen, maar ze llijkt dit alweer te zijn vergeten. Met nog 5,8 kilometer te gaan vertrekt ze in de gele trui bij haar mederensters. Demi Vollering moet snel een gaatje laten, maar blijft op een tiental meters achter de gele trui hangen.

Rooijakkers vliegt de Planche op

Pauliena Rooijakkers gaat meteen aan de voet van de Super Planche in de aanval. Mavi Garcia en Liane Lippert proberen te volgen. De groep met de gele trui volgt op slechts 30 seconden.

Viertal snel teruggepakt

De aanval van het viertal blijkt echter niet succesvol. Ze worden snel teruggepakt door de jagende groep achter hen. De kopgroep lijkt met een minuut voorsprong aan La Super Planche des Belles Filles te beginnen.

Samenwerking

De samenwerking in het peloton gaat niet van harte. Door een aanval van Mavi Garcia valt de kopgroep uiteen. Riejanne Markus, Rooijakkers en Doebel-Hickok springen achter de Spaanse aan.

Tempo weg

Na de afdaling is het tempo volledig verdwenen uit de groep met favorieten. Het is nu aan de vrouwen van Canyon//Sram Racing om op kop te gaan rijden. Zij zijn het beste vertegenwoordigd in deze groep. Ondertussen heeft de kopgroep van 11 rensters een voorsprong van twee minuten.

Snelle afdaling

In de afdaling van de Ballon d'Alsace probeert Demi Vollering druk te zetten op Van Vleuten. En dat lijkt te werken. We zien de gele trui namelijk achteraan de groep met favorieten.
https://mobile.twitter.com/Eurosport_NL/status/1553754871299559424

Vollering probeert

Demi Vollering geeft nooit op. Dat blijkt maar weer op 41 kilometer van de meet wanneer ze probeert aan te vallen. De vinnigheid lijkt wel wat verdwenen te zijn en het lukt niet om een gaatje te creëren.

Fietswissel #4

De ploegleider van Movistar begint inmiddels ook verzuurd te raken van al die sprints die hij moet maken om Van Vleuten weer op gang te duwen. Er is wederom iets mis met haar gele fiets en dus zit ze nu weer terug op haar eerste reservefiets.
https://mobile.twitter.com/Eurosport_NL/status/1553748106315010048

Fietswissel #3

Van Vleuten sluit aan bij het peloton en ze vraagt direct om haar eigen fiets. De ploegleiderswagen kan nu tenminste direct stoppen en een nieuwe fiets geven. Daar is haar knalgele fiets weer!
https://mobile.twitter.com/Eurosport_NL/status/1553746274192691200

Van Vleuten sluit aan

Vlak nadat Kopecky op kop begon te fietsen zag je Vollering wat vragend om zich heen kijken en in haar radio praten. Niet veel later stopte Kopecky met fietsen. Het leek er op dat ze gingen wachten op Van Vleuten. Enkele kilometers later sluit de geletruidraagster weer aan bij het peloton. Wel nog steeds op de fiets van haar ploegmaat.

Kopecky trekt door

Lotte Kopecky trekt stevig door richting de voet van de Ballon d'Alsace. Gaat Demi Vollering toch proberen gebruik te maken van de achterstand van Van Vleuten?

Fietswissel Van Vleuten

In de afdaling richting de Ballon d'Alsace gaat er iets mis voor Van Vleuten. Ze wisselt snel van fiets met een ploegmaat en moet dus haar fiets met gele accenten achterlaten. De fiets die ze heeft gekregen is wel wat te groot voor Van Vleuten dus het afdalen gaat niet vanzelf..
https://mobile.twitter.com/Eurosport_NL/status/1553742090873495552

Mavi Garcia gaat mee

Er lijkt een kopgroep te ontstaan. De belangrijkste naam: Mavi Garcia. De Spaanse was een favoriet voor de eindzege, maar in de gravelrit kende ze enkel pech en ongeluk. Bijna twee minuten voor het peloton rijden er naast Garcia nog negen andere rensters op kop van de koers. Tussen het peloton en de kopgroep rijden nog zeven rensters met verschillende tijdsverschillen rond.
https://mobile.twitter.com/Eurosport_NL/status/1553737035529297921

Strijd voor de kopgroep

De bergpunten van de Côte d'Esmouliéres zijn misschien al vergeven, maar dat betekent niet dat de de rensters mogen afdalen. De weg blijft meer dan vals plat omhoog lopen. Een ideaal moment voor rensters om een grote kopgroep op te richten.

Live

De live uitzending begint op het moment dat de rensters de top van de Côte d'Esmouliéres bereiken. Demi Vollering komt als eerste boven en maakt werk van de bolletjestrui.
https://mobile.twitter.com/Eurosport_NL/status/1553736039293919232

Van Vleuten straalt in geel

Annemiek van Vleuten straalt vol trots in haar gele outfit met haar gele fiets. Niet omdat een droom is uitgekomen, maar omdat een doel waar ze hard voor gewerkt heeft volbracht is. Chapeau Annemiek.

Tour de France Femmes | Van Vleuten laat vol trots gele uitrusting zien: "Geel is een cadeau"

DNS Moolman-Pasio

Ashleigh Moolman-Pasio gaat niet meer van start in de laatste etappe. De Zuid-Afrikaanse was van tevoren één van de favorieten voor de eindzege, maar gisteren zakte ze door het ijs. In samenspraak met de dokter zijn ze bij SD Worx tot de conclusie gekomen is dat het beter is voor Moolman-Pasio om niet meer van start te gaan vanwege een infectie.

Profiel

Er wordt gezegd dat etappe acht beter te doen is dan de zaterdagrit. Is die bergetappe al verteerd? Dat moet blijken... Op naar de top van Super Planche des Belles Filles!

Achtergrond

De achtste etappe van de Tour de France Femmes is er wederom één in de Vogezen. De dag begint met een relatief vlakke aanloop van 50 kilometer. Vervolgens is de Côte d'Esmouliéres een opwarmertje voor wat komen gaat. De Ballon d'Alsace zal het peloton in stukken doen opbreken om tot slot te finishen bovenop de Super Planche des Belles Filles.
De laatste meters van de Tour de France Femmes gaan dus verreden worden op het enorm steile geitenpad van de Super Planche. Het lactaat zal iedere vermoeide spiervezel vullen terwijl de longen schreeuwen om zuurstof.
Het klassement lijkt redelijk in een plooi te liggen na de rit van gisteren, maar alles is mogelijk op de Super Planche.

ALGEMEEN KLASSEMENT

1. Annemiek van Vleuten 23:18:31
2. Demi Vollering +3:14
3. Katarzyna Niewiadoma +4:33
4. Juliette Labous +5:22
5. Cecilie Uttrup Ludwig +5:59
6. Silvia Persico +6:11
7. Elisa Longo Borghini +6:15
8. Evita Muzic 10:13
9. Mavi Garcia +12:06
10. Elise Chabbey +12:24
Bekijk hier alle klassementen

WAAR KIJK JE?

Na de klassiekers en de Giro Donne is discovery+ ook jouw thuis voor de allereerste Tour de France Femmes. Eurosport draagt het vrouwenwielrennen een warm hart toe en daar hoort tussen 24 en 31 juli natuurlijk het uitzenden van de vrouwen-Tour bij. Het commentaar wordt verzorgd door Nick Stöpler en Jip van den Bos, terwijl Iris Slappendel tijdens de acht etappes zorgt voor updates vanaf de motor.
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47
Tour de France Femmes
Power of Sport | Een terugblik op de vele hoogtepunten van de Tour de France Femmes
04/08/2022 OM 12:47