Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Tour de France | “Jumbo-Visma koerst leuker en gedurfder dan Sky en Ineos” - Kop over kop

Kevin van Nunen

Geupdate 27/07/2022 om 12:06 GMT+2

Alles wat Jumbo-Visma tijdens de Tour de France aanraakte, veranderde in goud. Maar dan ook echt alles. Het is wel vaker gebeurd dat renners of zelfs ploegen domineren, maar de wijze waarop Jumbo huishield, is zelden vertoond. Het is niet zomaar dat in de nieuwe aflevering van wielerpodcast Kop over kop een vergelijking wordt gemaakt met de hoogtijdagen van Sky en Ineos.

Jonas Vingegaard en Wout van Aert in de slotrit van de succesvolle Tour de France van 2022.

Foto: Getty Images

Wie de Tour de France heeft gevolgd, moet genoten hebben van Jumbo-Visma. En dan Jonas Vingegaard en superman Wout van Aert in het bijzonder. Of je nu al jaren wielrennen kijkt of de koers pas net volgt, je had gelijk in de gaten dat hier iets heel bijzonders gebeurde. Geen wonder dus dat Jumbo het klassement prijzengeld domineerde.
Het was om vrolijk van te worden. Geen wonder dat in de nieuwe aflevering van Kop over kop de vraag wordt opgeworpen of Jumbo ook de komende Tours kan domineren. Drie zeges in de vijf jaar? De 25-jarige Vingegaard heeft de toekomst immers. Zo ver willen Eurosport-commentatoren Jan Hermsen en Jeroen Vanbelleghem nog zeker niet gaan.
Maar dat ze hebben genoten, staat buiten kijf. De prestaties van Jumbo worden zelfs indrukwekkender beoordeeld dan de wijze waarop Team Sky/Ineos tussen 2012 en 2019 de ene na de andere winnaar (Wiggins, Froome, Thomas en Bernal) afleverde.
picture

Tour de France | Jumbo-Visma viert feest met champagne

Van Aert kopman en knecht

“Het was in ieder geval leuker, gedurfder. De komende jaren moet Jumbo bewijzen of het dit weet vol te houden. Vanaf dag één was het raak voor met afstand de beste ploeg van het peloton”, aldus Hermsen. Vanbelleghem valt hem bij. “Het was even indrukwekkend als het gaat om het klassement.”
“Maar zoals Jan al zegt… het was nu leuker. Sky/Ineos scoorde met één kopman, terwijl Wout van Aert nu een soort kopman en knecht ineen was. Christophe Laporte wint zelf ook. Dat had je vroeger bij Sky/Ineos niet. Toen was het vol op één man gericht. Dat maakt de prestatie van Jumbo nog mooier.”
Sky/Ineos pakte het ook anders aan, door een etappe lang tempo te rijden en de kopman af te zetten bij de slotklim, waarna de frisse gele trui het laatste klusje zelf mocht opknappen. “Als je dan toch kritisch mag zijn… Vingegaard was zijn eigen laatste man”, merkt Hermsen op.
picture

Tour de France | Jumbo-Visma juicht nu vrijwel alles wat wordt aangeraakt in goud verandert

Kruijswijk en Kuss

“Steven Kruijswijk was natuurlijk uitgevallen, Sepp Kuss een beetje wisselvallig. Als je dan toch de vergelijking maakt met Ineos, zijn daar nog wel wat verbeterpuntjes… Je kunt toch moeilijk echt kritisch zijn op Jumbo?”
Dat vindt Vanbelleghem ook: “Straf dat je nog verbeterpuntjes hebt gezien!” Hermsen verdedigt zich. “Ik heb Kuss wel eens beter gezien. Het is een klasbak, maar hij mag iets langer mee. Hij ging soms minder lang mee dan Van Aert. Voor mijn doen, vergeleken met Ineos, gingen die jongens langer mee. De kopmannen werden bijna afgezet.”
Vanbelleghem kan zich niet herinneren dat hij ooit zoiets dominants heeft gezien. “Ineos/Sky was ook superdominant in het klassement, maar nu was sprake van totale dominantie op alle terreinen. Ik moet nadenken hoe zich dat vroeger afspeelde. Het geel en groen van Ullrich/Zabel ging op een andere manier, Riis/Zabel ook. Sinds ik de koers volg, heb ik nog nooit een ploeg zo zien schitteren in de Tour.”
picture

Tour de France | Bekijk luchtbeelden overval Jumbo-Visma, maar was solo Van Aert foute tactiek?

WAAR KIJK JE?

Alle voorjaars- en najaarsklassiekers plus alle grote rondes zijn live te zien op Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Gerelateerde onderwerpen
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie