Premium
Wielrennen

La Vuelta | Etappe 10

03:32:19

Herhaling
Wat weten we van de negen aankomsten bergop deze Vuelta?
Wat mogen we verwachten van Remco Evenepoel?
Waarom krijgt Remco Evenepoel veel kritiek? Jeroen Vanbelleghem geeft verklaring
Alles wat je moet weten over de 77e editie van de Vuelta a España
Vuelta a España
Kop over Kop | Moet Remco Evenepoel in 2023 al naar de Tour de France?
13/09/2022 OM 09:14
Ons liveblog van de Vuelta a España gaat écht los zodra er live-beeld is. De meeste uitzendingen starten om 14:30 uur. Natuurlijk is onze blik ook al voor het opstarten van de live-registratie op de koers gericht. Diverse etappes worden zelfs van begin tot eind uitgezonden. Kijk je mee? Stream de hele Vuelta reclamevrij via discovery+!

Evenepoel, evenepoel, evenepoel

Er staat vandaag geen maat op Remco Evenepoel. De Belg wint de tijdrit en breidt zijn voorsprong in het klassement verder en verder uit.

Nieuwe beste tijd!

Primoz Roglic staat voorlopig op de eerste plaats, maar er komen nog twee kleppers aan.

Spaanse talenten

De Spanjaarden klappen hun handen stuk. De Spaanse talenten Ayuso en Rodriguez rijden een uitstekende rit tegen de klok. Juan Ayuso staat voorlopig veertiende en Carlos Rodriguez staat momenteel zelfs op een tweede plek achter Cavagna.

João Almeida rijdt verkeerd

Oei oei, de Portugees João Almeida verliest kostbare tijd door de verkeerde afslag te pakken. Hij komt uiteindelijk binnen als elfde.

Evenepoel imponeert

Er staat geen maat op Remco Evenepoel! De Belg pakt op het tweede tussenpunt al meer dan dertig seconden op Primoz Roglic en lijkt op weg naar de ritzege.

Roglic en Mas goed onderweg

De grote uitdagers van Evenepoel, Roglic en Mas, zijn sterk onderweg. Primoz Roglic noteert de tweede tussentijd en Enric Mas staat daar vierde.

Finish Arensman

Oei, Thymen Arensman verliest heel veel tijd en komt binnen op bijna twee minuten van Cavagna. Niet veel later komt Pavel Sivakov over de streep, hij staat voorlopig knap tweede op 27 seconden.

Bliksemstart Evenepoel

Het gebeurt buiten beeld, maar Remco Evenepoel is bij het eerste tussenpunt 21(!) seconden sneller dan Cavagna, Sivakov en Roglic. Is de etappezege nu al binnen voor de drager van de rode trui?

Enric Mas

Ook Enric Mas rijdt een meer dan goede tijdrit. De Spanjaard zit slechts twee seconden achter Primoz Roglic.

Sterke tijd Roglic

Primoz Roglic is uitstekend begonnen aan zijn tijdrit. De kopman van Jumbo-Visma noteert dezelfde tijd aan het eerste punt als Sivakov en Cavagna.

Cavagna sterk in tweede deel

Pavel Sivakov met de tweede tussentijd. De Fransman verliest bij de tweede tijdmeting vijftien seconden op Cavagna, waar hij tijdens de eerste meting nog dezelfde tijd reed. Het bewijst maar weer hoe sterk Cavagna reed na het eerste punt.

Arensman slecht onderweg

Thymen Arensman is flink teruggevallen bij de tweede tijdmeting, de Nederlander noteert de vijftiende tussentijd.

Daar is de leider

De leider van deze Vuelta, Remco Evenepoel is van start en zo zijn alle renners inmiddels onderweg. Pakt de Belg nog meer tijd op de concurrentie? Evenepoel valt in ieder geval al op met zijn merkwaardige brandweerhelm.

Primoz Roglic

Sterke tussentijd Sivakov

Een hele goede tijd voor Pavel Sivakov. De Fransman van INEOS-Grenadiers is even snel als de huidige leider Rémi Cavagna.

Juan Ayuso

En wat kan het Spaanse toptalent Juan Ayuso? De renner van UAE Team Emirates beschikt over prima tijdritbenen, zo bewees hij eerder in de Dauphiné en Romandië.

Nu gaat het hard

Na Arensman zijn ook Hindley, Lopez en Almeida begonnen aan de 30,9 kilometer lange tijdrit. Wie zakt door het ijs?

Arensman van start

Thymen Arensman had iets meer verwacht van zijn eerste Vuelta, maar kan vandaag met een goede tijdrit de top tien binnenstormen van het algemene klassement.

Van Baarle ontevreden

Dylan van Baarle toont zich na de finish ontevreden over zijn eigen tijdrit. "Ik heb het eigenlijk gewoon verkloot, ik zou langzaam starten door de hitte, maar ik ging te hard en daarna explodeerde ik. De radio deed het ook niet meer, dus het was op een gegeven moment gewoon uitrijden."

Klassementsrenners aan zet

Langzaam maar zeker gaan de klassementsrenners beginnen aan hun tijdrit. Om 16:37 uur start Pavel Sivakov als eerste van de top tien.

Nederlandse kanshebber

De eerste en misschien wel enige Nederlandse kanshebber op een topnotering is Dylan van Baarle. De renner van INEOS-Grenadiers komt als zesde over de finish op bijna anderhalve minuut.

Dennis komt te kort

Rohan Dennis komt niet aan de tijd van Cavagna. De specialist zet de voorlopig vierde tussentijd neer op 1,21 minuten van de Fransman. Niet veel later komt ook een andere favoriet, Fred Wright, over de streep. Hij staat voorlopig derde op 53 seconden.

Vincenzo Nibali

Hij rijdt tamelijk anoniem rond in deze Vuelta, Vincenzo Nibali is begonnen aan misschien wel zijn laatste tijdrit uit zijn carrière. Kan de Haai van Messina nog een keer verrassen?

Nieuwe overwinning Jumbo-Visma?

De eerste echte uitdager voor de tijd van Cavagna lijkt Rohan Dennis. De Australiër van Jumbo-Visma is bij het eerste tussenpunt vier seconden trager dan de Fransman.

Pedersen redt het niet

Het lag in de lijn der verwachting, maar voor Mads Pedersen is de tijdrit van vandaag net iets te lang. Bij het eerste tussenpunt lag de Deen slechts een seconde achter Cavagna, maar aan de streep is het meer dan twee minuten.

Rémi Cavagna

De eerste favoriet voor de etappewinst vandaag is gefinisht. De Fransman Rémi Cavagna klokt 34,18 minuten en gaat voorlopig aan de leiding.

Nieuwe richttijden

De tijd van O'Brein houdt niet lang stand, eerst duikt de Luxemburger Alex Kirsch onder de tijd en niet veel later duikt Michael Hepburn daar nog eens dertig seconden onder.

Bennett niet gestart

Nog een uitvaller! Tweevoudig etappewinnaar Sam Bennett is niet van start gegaan in de tijdrit vanwege een positieve coronatest, dat wordt een interessante sprint morgen. De Australiër Kelland O'Brein heeft met 36,14 minuten voorlopig de beste tijd.

Achtergrond

De tiende etappe is zoals gezegd een tijdrit. De renners gaan de strijd aan tegen de klok en elkaar, waarbij de stopwatch bepaalt wie wint en verliest. Tot op heden wees de klok tijdens tijdritten op Spaanse bodem zonder uitzondering telkens Roglic aan als winnaar, maar of het de Sloveen opnieuw lukt?
Roglic is deze Vuelta best goed, ondanks blessures opgelopen in de Tour de Franec, maar is het goed genoeg? Tot op heden is Evenepoel simpelweg beter. Hoe steil de stroken bergop ook zijn… het lukt de Belg om de drievoudig winnaar uit het wiel te rijden. Evenepoels voorsprong op nummer twee Enric Mas bedraagt 1:12, Roglic volgt op 1:53.

La Vuelta | Bekijk de route en het profiel van etappe tien – tijdrit kolfje naar hand Evenepoel?

Arensman

Groet of slinkt het verschil in de tijdrit? De 30,9 kilometer tussen Elche en Alicante – op vlak parcours – vormt een nieuwe scherprechter voor het klassement. Gezien zijn uitstekende vorm begint Evenepoel als favoriet aan het gevecht van man tegen man. Van Rohan Dennis mag ook iets verwacht worden.
We zijn benieuwd of het Thymen Arensman lukt om zich in de toptien te melden. Arensman boekte recent zijn eerste profzege tijdens de Ronde van Polen… in een tijdrit! Arensman moest zich zondag van Team DSM helaas laten afzakken uit de kopgroep, waar hij duidelijk niet blij mee was. Wie weet lukt het Arensman om zijn frustratie om te zetten in een goede tijdrit en zich tussen de beste tien te nestelen.

La Vuelta | “We hebben het gezamenlijk besloten” - Boze Arensman geeft steeds hetzelfde antwoord

Starttijden favorieten dagzege

14:35 uur: Rémi Cavagna
14:44 uur: Mads Pedersen
15:10 uur: Bruno Armirail
15:20 uur: Rohan Dennis
15:21 uur: Fred Wright
15:57 uur: Nelson Oliveira
16:43 uur: João Almeida
16:51 uur: Primoz Roglic
16:55 uur: Remco Evenepoel
Bekijk uitgebreide lijst van starttijden tijdrit naar Alicante

Algemeen klassement

1. Remco Evenepoel 34:02:32
2. Enric Mas +1:12
3. Primoz Roglic +1:53
4. Carlos Rodriguez +2:33
5. Juan Ayuso +2:36
6. Simon Yates +3:08
7. João Almeida +4:32
8. Miguel Ángel López +5:03
9. Jai Hindley +5:36
10. Pavel Sivakov +5:39
11. Thymen Arensman +5:45
Bekijk alle Vuelta-klassementen

WAAR KIJK JE?

De Vuelta a España is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Stem je televisie af op Eurosport of kies voor een gehele reclamevrije stream op discovery+. Voor de vele liefhebbers is er goed nieuws, want het commentaar wordt net als tijdens de Giro verzorgd door Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon.
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 13:08
Vuelta a España
La Vuelta | Evenepoel wil meer na Vuelta-winst - "Alle grote rondes winnen, dat is mijn droom"
12/09/2022 OM 12:58