Premium
Schaatsen

10000m | Mannen

02:16:09

Herhaling
Beijing 2022 | Alles wat je moet weten over het schaatsen bij de mannen
Beijing 2022 | Hoe laat beginnen de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en Hoogtepunten

Bloemen en Swings komen niet in de buurt

Beijing 2022
Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime
25/02/2022 OM 15:13
Ted-Jan Bloemen en Bart Swings hebben in de laatste rit van de 10 kilometer weinig kunnen uitrichten. De achterstand op Nils van der Poel was enorm en ook in de strijd om de overige podiumplekken kwamen de twee niet voor.
Dit betekent dat het wereldrecord van Nils van der Poel inderdaad goud oplevert, Patrick Roest opnieuw als tweede eindigt en het brons toekomt aan de Italiaan Davide Ghiotto.
Het is voor Roest zijn vierde olympische medaille en de derde die zilver van kleur is. Hij won ook al brons, maar nog geen goud. Die droom wordt nu dus verstoord door Van der Poel.

Wereldrecord Van der Poel!

Nils van der Poel heeft een nieuw wereldrecord gereden! De Zweed liet nog maar eens zien dat er op de 10 kilometer geen enkele maat op hem staat. Eigenlijk was het na de opening al beslist, waarna de aandacht op de tijd werd gericht: zat er een nieuwe mondiale toptijd in?
Het antwoord luidde een volmondig ja! De Zweed zat er lange tijd net boven, maar kon in de slotronden het verschil maken. 12:30.74 is de tijd waarin Van der Poel aantikt en behalve een nieuw wereldrecord moet dit ook olympisch goud opleveren, dat kan toch niet anders?
Patrick Roest staat nog wel tweede omdat Davide Ghiotto in de laatste ronde alsnog iets moet toegeven.

Beijing 2022 | Sublieme van der Poel in wereldrecord naar goud op 10km

Bergsma kan rondetijden Roest niet bijbenen

Hij hield het 6 kilometer vol, maar toen moest Jorrit Bergsma het schema van Patrick Roest loslaten. Bergsma begon sneller. Je kunt ook zeggen dat Roest het toen nog iets rustiger aan deed. Roest ging versnellen, de rondetijden van Bergsma liepen juist op.
De 29’ers van Roest raakten voor Bergsma buiten bereik, die zelfs zo’n halve seconde per ronde begon te verliezen. Zegt dit dat de tijd van Roest meer waard is dan we misschien wel dachten? Het echte antwoord volgt nog, maar die tijden waren Bergsma in ieder geval te machtig.
Bergsma finisht in 12:48.94 en staat voorlopig tweede.

Beijing 2022 | Bergsma eindigt na 10 kilometer op ondankbare vierde plaats

Roest koploper tijdens dweilpauze

Roest gaat als leider de dweilpauze in. Ryosuke Tsuchiya en Patrick Beckert spelen op de olympische 10 kilometer geen rol van betekenis. Maar dat was ook niet verwacht. Nog een klein uurtje nagelbijten voor Roest, want de kanonnen moeten nog naar voren worden gerold.

Beijing 2022 | Roest rijdt scherpe tijd op 10km

Aflopend schema Roest

Patrick Roest heeft een mooie rit gereden op de 10 kilometer. De Nederlander hoopt dat zijn ‘kanontijd’ goed genoeg is om het Nils van der Poel moeilijk te maken. Roest begon ‘rustig’ en koos voor een aflopend schema. Hij was er na een versnelling lange tijd toe in staat om 29’ers te rijden.
Pas in de laatste kilometer keerde Roest terug in de dertigers, wat je ook kon aflezen uit het feit dat hij af en toe naar beneden keek. Het begon toen echt pijn te doen. Daardoor zat een olympisch record er net niet in.
12:44.60 was de tijd die de klok deed stoppen. Het valt lastig te zeggen wat deze tijd gaat brengen. Een podiumplek? Of is dit Nils van der Poel te machtig? Die antwoorden volgen!

We zijn van start!

Deze vrijdagochtend staat in het teken van de 10 kilometer bij de mannen. Peter Michael en Graeme Fish zijn inmiddels gestart. Patrick Roest komt tijdens de tweede rit in actie.

Achtergrond

De topfavoriet op de 10000 meter is Nils van der Poel. De wereldrecordhouder op de langste afstand bij het langebaanschaatsen liet tijdens 5000m al zien dat het met de vorm wel goed zit. In een olympisch record reed Van der Poel toen naar het goud. Ondanks zijn overwinning was Zweed niet geheel te spreken over de gang van zaken wat betreft de Nederlandse delegatie bij het schaatsen en de ijsmeester van Beijing 2022.
Het was Patrick Roest die slechts 0.47 seconden langer deed over zijn olympische 5000m. De zilveren medaillewinnaar heeft dus nog een appeltje te schillen met Van der Poel: "Ik zit gewoon dichter bij Van der Poel dan dat ik het hele jaar heb gezeten. De 10000m is zijn (Van der Poel) favoriete afstand, dus ik weet dat het heel lastig is om hem te verslaan. Maar het voelt niet onmogelijk", zegt Patrick Roest tegen het AD.

Bergsma

De andere Nederlandse medaillehoop is Jorrit Bergsma. De van origine marathonschaatser viel eerder tijdens deze Winterspelen nogal tegen op de 5 kilometer. Hij bleef ver bij de medailles verwijderd, waardoor er vraagtekens staan bij zijn vorm. Bergsma kende eerder grote successen op de 10000m. In Sochi won de 36-jarige Fries de olympische titel. Vier jaar later in PyeongChang was zilver het hoogst haalbare.
Ted-Jan Bloemen werd vier jaar geleden de olympisch kampioen op de 10000m. De voor Canada uitkomende Bloemen is van origine een Nederlander. In 2014 emigreerde Bloemen naar het geboorteland van zijn vader. Op die manier kon hij een dubbele nationaliteit aanvragen en komt hij sinds augustus 2014 uit voor Canada.

Loting - start 09:00 uur Nederlandse tijd

Rit 1: Peter Michael - Graeme Fish
Rit 2: Michele Malfatti - Patrick Roest
Rit 3: Ryosuke Tsuchiya - Patrick Beckert
DWEILPAUZE
Rit 4: Alexander Rumyantsev - Jorrit Bergsma
Rit 5: Nils van der Poel - Davide Ghiotto
Rit 6: Ted-Jan Bloemen - Bart Swings

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille
22/02/2022 OM 09:23
Beijing 2022
Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint
19/02/2022 OM 17:46