Premium
Wielrennen

Giro d'Italia | Inclusief Kop Over Kop

04:32:53

Herhaling
Vijf etappes die je de komende weken absoluut niet mag missen
Kop over Kop | "Dit is het einde van Dumoulin als klassementshoop"
Dumoulin - "Heb last van mijn rug, dus voel me niet top"
Alles wat je moet weten over de 105e Giro d'Italia
Dit liveblog wordt bijgewerkt vanaf de start van onze uitzending. Dat is vrijdag rond 13:10 uur. Alle etappes worden vanaf de start live en exclusief uitgezonden op Eurosport en discovery+.
Giro d'Italia
Wielrennen | Colbrelli geïnspireerd door Eriksen en dankbaar voor 'tweede leven'
07/06/2022 OM 14:57

Démare wint

Nee, toch niet. De koplopers verdrinken elkaar en dus wordt het 'gewoon' sprinten. Démare legt de rest erop en wint voor de derde keer.

Giro d'Italia | Démare pakt zijn hattrick, Eenkhoorn en Van den Berg sneuvelen in zicht van de haven

Pokerspel

De kopgroep zit elkaar dwars, de Nederlanders proberen het en dan is het tempo eruit. Het wordt sprinten...

Aftellen

Nog 4 kilometer en nog altijd 30 seconden, maar langzaam maar zeker krijgt het peloton de kopgroep in het vizier. Maakt dat het vershil?

Of niet?

Het wordt een dubbeltje op z'n kant, zegt Karsten Kroon. Nog 7 kilometer en het verschil is 50 seconden. Dit zijn de mooiste finales! Maar ook de spannedste! Zeker met Nederlanders voorop.

Het kan!

14 kilometer van de streep is het verschil nog altijd 1:44. Wordt de vrijdag in de Giro voor de derde keer op rij een dag van oranje glorie? Het zou zomaar kunnen. Het kan. Het is mogelijk. Er is paniek in het peloton, dat er alles aan doet om de vluchters terug te halen. Te laat naar volle kracht geschakeld?

Spanning in strijd kopgroep versus peloton

Zo’n 45 kilometer van de finish is de voorsprong van de kopgroep nog altijd meer dan 4 minuten. Dit betekent dat we langzaam het breekpunt naderen. Rekent het peloton het weer tot achter de komma uit, groeien de kansen van de kopgroep of zit er nog een twist in het vat? Het belooft zo alsnog een leuke finale te worden!

Bekijk opgave Bardet

Bradley Wiggins was op zijn motor in de beurt toen Romain Bardet uit de Giro d’Italia stapte. De zieke kopman van Team DSM was aan het einde van zijn krachten en kon echt niet verder. Wiggins was in de buurt van Team DSM en filmde hoe Bardet zijn fiets verruilde voor de ploegwagen.

Giro d’Italia | Bekijk hoe uitgebluste en zieke Bardet in ploegwagen Team DSM stapt

Op de top

Eenkhoorn en ook Van den Berg zijn boven gekomen op de klim van de dag en de voorsprong op het peloton bedraagt ruim zes minuten. Karsten Kroon geeft ze echter nog geen kans. Daarvoor had het verschil zeven minuten moeten zijn.

Kopgroep dunt uit tot kwartet

Tagliani kan het tempo van Eenkhoorn vooraan niet volgen en moet de kopgroep laten gaan. De Italiaan klimt op zijn eigen tempo verder. Ook Van den Berg lijkt het zwaar te hebben, maar hangt er nog wel aan.

Eenkhoorn sleurt op kop

Eenkhoorn trekt op de klem van de dag behoorlijk door in de kopgroep. Het verschil met het peloton is inmiddels opgelopen tot 5 minuten, maar er is nog honderd kilometer te gaan en dus valt er nog weinig over de kansen te zeggen, behalve dat het vrijdag is. Van der Poel won op vrijdag, Bouwman won op vrijdag…

Abandon Bardet!

Wat eet een drama voor Team DSM en Romain Bardet. De Franse kopman en kanshebber op de eindzege kampt met maagklachten en kan niet verder. Hij zit al in de ploegwagen. Bardet stond veertien seconden van de roze trui...

Giro d'Italia | kanshebber Romain Bardet moet ziek opgeven

Van der Poel dolblij voor Oldani

Heel even terug naar gisteren. Er zijn beelden opgedoken van een dolbije Mathieu van der Poel in Genua. MVDP won niet en meestal is dat geen reden om te juichen, maar Alpecin-ploegmaat Stefano Oldani won de sprint en maakte het voorbereidende ploegenspel op die manier af. Van der Poel was zeer in zijn nopjes met de winst van de Italiaan, zoals blijkt uit onderstaande beelden.

Giro d'Italia | Van der Poel dolblij met overwinning van ploeggenoot Oldani

Twee Nederlandse koplopers

De strijd om in de kopgroep te geraken, is niet al te hevig verlopen. Er rijdt inmiddels een groepje voorop met alweer twee minuten voorsprong op het peloton. Pascal Eenkhoorn behoort tot de vluchters, samen met Julius van den Berg, alweer Prodhomme, Tagliani en Meastri. Voor de sprinters lijkt deze kopgroep op het eerste oog niet al te gevaarlijk.

Gaviria favoriet

Als we de experts van Eurosport mogen geloven, is Fernando Gaviria de grote favoriet voor deze etappe. Hij wordt maar liefst drie keer aangewezen als winnaar. Behalve snelle benen heeft Gaviria ook inhoud en wordt hij ertoe in staat geacht om de klim te overleven, zodat hij geen energie hoeft te verspelen om terug te keren in de grote groep. We gaan het zien…

Giro d’Italia | Predictor - Experts wijzen Gaviria aan als grote favoriet voor winst in Cuneo

Peloton rolt door Sanremo

Het peloton is onderweg vanuit Sanremo op een route langs de Ligurische kust naar Cuneo. Er is onderweg een klim, maar die ligt maar liefst 100 kilometer van de streep. Wordt het sprinten? Jeroen en Karsten nemen jullie mee op pad en zijn live, enjoy!

Achtergrond

De dertiende etappe van de Giro d’Italia herbergt voor ieder wat wils, maar belangrijk voor de mannen met fitte en snelle benen: het tweede deel van het parcours is vlak. Dit integendeel tot bijvoorbeeld eerder deze week, toen juist de aanloop vlak was en daarna diverse heuveltjes moesten worden bedwongen.
De route doet denken aan een omgekeerde finale van Milaan-Sanremo en dat is niet geheel zonder reden, want er wordt gestart in de finishplaats. Sanremo dus. De Colle di Nava is de scherprechter van de dag of zou dat moeten zijn. Ongetwijfeld is deze klim van derde categorie aanleiding voor diverse aanvallers en avonturiers om het erop te wagen, maar iedereen weet dat de dag daarna nog niet ten einde is...

Giro d’Italia | Het profiel van rit dertien - colletje moet na start in Sanremo voor spanning zorgen

Démare

Niet omdat er nog allerlei uitdagingen opdoemen, maar vooral omdat het daarna nog zo’n honderd kilometer is tot Cuneo en er dus voldoende tijd resteert om een kopgroepje te achterhalen. Mede daarom staat ook iemand als Arnaud Démare vandaag op het lijstje met favorieten en lijkt de uitdaging voor Van der Poel beperkt. Je kunt ook niet iedere dag ten aanval trekken… zou je denken.
Of hoeft MVDP voor de verandering niet eens aan te vallen? Het profiel verraadt dat de laatste twee kilometer een stijgingspercentage hebben van 2,2 procent. Dit gaat dus van invloed zijn op een mogelijke sprint, net als de rotonde waarop in de laatste kilometer een 180-gradenbocht moet worden gemaakt.
Andere mannen om in het oog te houden zijn Alberto Dainese, Fernando Gaviria en Simone Consonni.

Giro d’Italia | Samenvatting rit 12 - Oldani klopt Leemreize, Kelderman loopt in en MVDP haakt af

Algemeen klassement

1. Juan Pedro Lopez 46:43:12
2. Richard Carapaz +00:12
3. Joao Almeida +00:12
4. Romain Bardet +00:14
5. Jai Hindley +00:20
6. Guilaume Martin +00:28
7. Mikel Landa +00:29
8. Domenico Pozzovivo +00:54
9. Emanuel Buchmann +01:09
10. Pello Bilbao +01:22
Bekijk alle klassementen

WAAR KIJK JE?

De Giro d’Italia is ook in 2022 van de eerste tot en met de laatste kilometer rechtstreeks te volgen op televisie en internet. Mis niks van de 105e Giro en stem je tv af op Eurosport of kies voor een geheel reclamevrije stream op discovery+.
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "De Nederlandse wielerfan is één van de winnaars - Kop over Kop blikt terug
01/06/2022 OM 12:04
Giro d'Italia
Giro d'Italia | "INEOS reed alsof de winst al binnen was" - Kop over Kop over klassementstrijd
01/06/2022 OM 09:28