Populaire Sporten
Alle Sporten
Toon alles

Giro d’Italia | Live samenvatting etappe 18 - Zana verslaat Pinot op Val di Zoldo, Almeida verliest tijd

Kevin van Nunen

Geupdate 25/05/2023 om 17:41 GMT+2

We gaan weer klimmen! Het peloton krijgt in de Giro d’Italia deel twee van de loodzware slotweek opgediend, als koers wordt gezet naar Val di Zoldo. In amper 161 kilometer zijn vijf cols ingepland en veel van de oplopende stroken liggen aan het einde. De Coi debuteert in de Giro, dus dat wil je zien. Op Eurosport, discovery+ en in deze live samenvatting.

Giro d'Italia | "Kuss keek heel vaak naar Roglic" - Analyse van slotklim naar Monte Bondone

Dit is geen liveblog, maar we houden je tijdens elke etappe van de Giro d’Italia 2023 wel op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Beschouw dit artikel als een live-samenvatting om soepeltjes langs de hoogtepunten te scrollen. Commentatoren Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon vatten de dag tot dusver regelmatig samen. Hetzelfde doen we hier, inclusief video’s. Je mist werkelijk niets!

Zana wint, Almeida verliest

picture

Giro d'Italia | Filippo Zana verslaat Thibaut Pinot en wint etappe 18

Vine goud waard

Jay Vine brengt zijn kopman Almeida bijna terug bij Roglic en Thomas, maar die besluiten nog eens te versnellen. Hoe dan ook gaan de verschillen vandaag niet groot zijn.

Almeida lost na versnelling Kuss

We gaan weer klimmen!

We zijn begonnen aan de slotklim van deze dag. De Coi is slechts 5,5 kilometer lang, maar door de gemiddelde stijging van 9,5 procent (!) kunnen de favorieten elkaar blink gaan bestoken.

Bergtrui naar Frankrijk

Thibaut Pinot komt als eerste boven op de Forcella Cibiana en neemt definitief de bergtrui over van Ben Healy. We gaan nu afdalen richting de slotklim.

INEOS neemt over

INEOS Grenadiers neemt over op kop van het peloton, want Thibaut Pinot rijdt bijna virtueel in de roze trui. Zoveel risico wil Geraint Thomas ook niet nemen...

BORA op kop

We zien opeens BORA-Hansgrohe op kop van het peloton. De Duitse formatie wil de zesde plaats van Lennard Kämna verdedigen. Thibaut Pinot rijdt virtueel namelijk op de vierde plaats. De voorsprong van de kopgroep is meer dan vijf minuten.

Voorsprong groeit

INEOS laat het tempo in het peloton wat zakken en dus is de voorsprong van de vluchters gegroeid naar 4,5 minuten. Nieuwe hoop dus voor Pinot en Paret-Peintre.

Sterke kopgroep

Een sterke groep van zeven renners rijdt al een lange tijd twee minuten voor het peloton uit. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Aurélien Paret-Peintre (AG2R), Vadim Pronsiky (Astana), Derek Gee, Marco Frigo (Israel-Premier Tech), Filippo Zana (Team Jayco) en Warren Barguil (Arkéa Samsic) hebben voorlopig echter een te kleine voorsprong om mee te strijden om de zege.
Pinot is wel sterk bezig om zijn bergtrui te heroveren. De Fransman staat nog slechts zeven punten achter op de huidige leider, Ben Healy.
  • 1. Ben Healy - 164 punten (+0)
  • 2. Thibaut Pinot - 157 punten (+43)
  • 3. Davide Bais - 144 punten (+0)
  • 4. Einer Rubio - 118 punten (+1)
  • 5. João Almeida - 55 punten (+0)

Roglic in problemen

picture

Giro d'Italia | INEOS trekt vol door op klim, Roglic moet worden teruggebracht door Dennis

Bergtrui Healy op de tocht

picture

Giro d'Italia | Ben Healy lost en moet vrezen voor verlies bergtrui

Jumbo controleert

Jumbo-Visma controleert de koers. De Nederlandse formatie heeft nog zeven renners in het peloton, zou Primoz Roglic vandaag wel goede benen hebben?

Groot gevecht voor vroege vlucht

Zoals verwacht is er een enorm gevecht uitgebarsten om in de vroege vlucht te zitten. Onder anderen Bauke Mollema, Ben Healy en Santiago Buitrago willen vandaag graag meezitten in de kopgroep.

Mollema gaat het proberen

picture

Giro d'Italia | Bauke Mollema krijgt laatste kans op etappezege - "Niks te verliezen"

Etappe 18

picture

Giro d’Italia | Parcours etappe 18 - Vier sterren, 4100 hoogtemeters, finish op Val di Zoldo

Driestrijd tussen Thomas, Almeida en Roglic?

Krijgt de driestrijd tussen Geraint Thomas, João Almeida en Primoz Roglic donderdag een vervolg? Dat is de grote vraag in aanloop naar de tweede serieuze opdracht van de slotweek van de Giro. De eerste uitdaging was te veel van het goede voor Roglic, die een halve minuut moest toegeven. Dit terwijl Almeida in het spoor kon blijven van Thomas en zelfs het sprintje won op Monte Bondone.
Het wordt boeiend, interessant en hopelijk ook leuk om te zien hoe de verhoudingen liggen in deze viersterrenrit. Een sterretje minder dan de eerste bergetappe, maar het toevoegen van de Coi aan het parcours lijkt veelbelovend. Deze klim kent uitschieters met stroken tot wel 19 procent.
Het beklimmen van de Coi betekent nog niet het einde van de achttiende etappe. Integendeel. Na een korte afdaling moet er nóg verder geklommen worden, naar Val di Zoldo. Er kunnen absoluut weer verschillen gemaakt worden. Als de klassementsmannen er maar zin in hebben. Het zal toch wel…?
picture

Giro d'Italia | Mark Cavendish is woedend na mislukte sprint en gaat verhaal halen

WAAR KIJK JE?

Het duel Roglic vs. INEOS-Grenadiers in de Giro d’Italia lijkt nu een strijd tussen Thomas, Almeida en Roglic te gaan worden! Mis geen seconde van dit duel via Eurosport en discovery+.
Meer dan 3 miljoen sportfans gebruiken inmiddels de app!
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws, resultaten en live sport
Download
Deel dit artikel
Advertentie
Advertentie