Hoe laat beginnen de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen?
Dit is alles wat je moet weten over het schaatsen bij de vrouwen
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en hoogtepunten
Dit artikel wordt aangevuld tot en met het einde van de 1500 meter.

Beleef de ontknoping opnieuw

Beijing 2022
Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime
25/02/2022 OM 15:13
Het was nagelbijten voor Ireen Wüst. Natuurlijk voelde ze dat haar rit goed en was niet zomaar gingen haar armen al de lucht in, maar achter een mogelijke medaille stond toen nog een vraagteken. Die vraagtekens verdwenen per verreden rit en er kwam een uitroepteken voor in de plaats. Goud! Bekijk hier hoe Wüst de geboorte van haar vijfde olympische titel beleefde.

Beijing 2022 | Het moment dat Ireen Wüst goud wint bij de Olympische Spelen Beijing 2022

Goud voor Wüst!

Ireen Wüst doet het weer! Ze piekt op het juiste moment en wint voor de vijfde keer op rij goud! Bizar, maar echt waar: vijf Winterspelen op rij goud! Onvoorstelbaar. Haar status van grootste Nederlandse olympiër ooit is nog verder verstevigd en ze is nu ook de eerste atlete op de Winterspelen die vijf keer op rij goud wint. Een unieke prestatie!
Het brons is voor Antoinette de Jong.

Beijing 2022 | Ireen Wüst Gouden race in zijn geheel

Bowe komt er niet aan!

Met nog één rit te gaan, is Ireen Wüst verzekerd van een medaille. Brittany Bowe kwam niet aan de tijd van de Nederlandse, waardoor ze voor de vijfde keer op rij zeker is van een medaille. Dat is al heel wat, maar welke kleur mag Wüst om haar nek hangen?

Toprit van Wüst!

Ireen Wüst kan terugkijken op een toprit! Ze legde de schaatsmijl af in 1:53.28 en stelt zichzelf kandidaat voor een vijfde gouden medaille. Niet zonder reden gaan de armen in de lucht. Een fantastische race van Wüst, inclusief een prima slotronde! Wat gaan we hier meemaken?

Verbetering bij De Jong na tegenvallende 3000 meter

Antoinette de Jong heeft zich op de 1500 meter gerevancheerd voor een minder optreden tijdens de dubbele afstand eerder deze Winterspelen. De Jong is voorlopig in het bezit van de snelste tijd, door onder de doorkomst van Marijke Groenewoud te duiken. Wat levert deze tijd op? Dat is de grote vraag! De echte kanonnen komen nog en was de slotronde goed genoeg...?

Groenewoud snelste tijd

Marijke Groenewoud heeft direct na de dweilpauze een goede rit gereden. Ze is nu in bezit van de snelste tijd op de 1500 meter. Onze commentatoren vermoeden dat de tijd nog verbroken gaat worden, maar voor nu mag Groenewoud blij zijn met haar prestatie. Ze was binnen in 1:54.97.

1500 meter begonnen

De eerste ritten van de olympische 1500 meter zijn onderweg. De eerste Nederlanders komen pas na de dweilpauze in actie. Marijke Groenewoud is in rit 9 als eerste aan de beurt. Voorlopig is het aan de mindere goden om hun olympische droom na te jagen. Als je iemand in de gaten moet houden, lijkt het Natalia Czerwonka.

Wüst op jacht naar historie

Ireen Wüst gaat vanaf 09:30 uur op jacht naar een unieke prestatie. De schaatsster won de afgelopen vier Olympische Spelen telkens minstens één gouden medaille. Nooit lukte het een wintersporter om vijf Spelen op rij olympisch kampioen te worden. Kan Wüst de eerste worden en zich zo nog steviger in de recordboeken vestigen?

Beijing 2022 | Ireen Wüst gaat voor goud in Peking

Achtergrond

Miho Takagi is de grote favoriet voor goud. De Japanse werd vier jaar geleden nog tweede, maar is de laatste jaren uitgegroeid tot een dominante grootmacht op de schaatsmijl. Takagi won alle wereldbekerwedstrijden waar ze aan meedeed dit jaar en is houdster van het wereldrecord. Alles minder dan goud zal voor de Japanse een gigantische teleurstelling zijn.
Ze wordt uitgedaagd door onze eigen Ireen Wüst. Wüst won vier jaar geleden goud op deze afstand en dat was haar vierde Olympische Spelen op rij met een gouden medaille. Als het Wüst in Peking opnieuw lukt een afstand te winnen, is ze de eerste vrouw in de geschiedenis van de Olympische Spelen die vijf keer achter elkaar olympisch kampioen wordt.
Een derde kanshebber is de Amerikaanse Brittany Bowe. Bowe is al jarenlang wereldtop op de middellange afstanden, maar ze kon zichzelf nooit belonen met een gouden medaille. Inmiddels is ze al 33 jaar oud en dus zijn deze Olympische Spelen misschien wel haar laatste kans om een kroon om de carrière te zetten.

Loting

Rit 1: Ellia Smeding (GBR) - Yu Ting Huang (TPE)
Rit 2: Sandrine Tas (BEL) - Magdalena Czyszczon (POL)
Rit 3: Sofie Karoline Haugen (NOO) - Michelle Uhrig (DUI)
Rit 4: Elena Sokhryakova (RUS) - Ekaterina Sloeva (WRU)
Rit 5: Mia Kilburg (VS) - Maryna Zuyeva (WRU)
Rit 6: Maddison Pearman (CAN) - Ahenaer Adaka (CHI)
Rit 7: Evgeniia Lalenkova (RUS) - Yekaterina Aidova (KAZ)
Rit 8: Nikola Zdrahalova (TSJ) - Natalia Czerwonka (POL)

Dweilpauze

Rit 9: Marijke Groenewoud (NED) - Qi Yin (CHI)
Rit 10: Mei Han (CHI) - Nana Takagi (JAP)
Rit 11: Antoinette de Jong (NED) - Nadezhda Morozova (KAZ)
Rit 12: Ireen Wüst (NED) - Ivanie Blondin (Canada)
Rit 13: Ayano Sato (JAP) - Francesca Lollobrigida (ITA)
Rit 14: Brittany Bowe (VS) - Ragne Wiklund (NOO)
Rit 15: Elizaveta Golubeva (RUS) - Miho Takagi (JAP)

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille
22/02/2022 OM 09:23
Beijing 2022
Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint
19/02/2022 OM 17:46