Premium
Schaatsen

5000m | Vrouwen

01:38:33

Herhaling
Hoe laat beginnen de schaatswedstrijden op de Olympische Spelen?
Dit is alles wat je moet weten over het schaatsen bij de vrouwen
Olympische Spelen Beijing 2022 | Schema en hoogtepunten

Beijing 2022 | Dit is de gouden 5000m van Irene Schouten

Beijing 2022
Beijing 2022 | Van der Poel geeft gouden plak weg uit protest tegen Chinees regime
25/02/2022 OM 15:13

Goud voor Schouten!

Irene Schouten doet het! Ze duikt onder de tijd van Isabelle Weidemann. De tweede gouden medaille van Schouten is een feit! Na de 3 kilometer wint ze ook de olympische 5 kilometer. Een dubbelslag op de twee langste afstanden, prachtig!
Dankzij een sterke serie slotronden zorgde Schouten ervoor dat de opgebouwde marge ten opzichte van de Canadese intact bleef en het goud per doorkomst zekerder werd. Haar voorsprong werd zelfs groter en groter. De eindtijd van 6:43.51 schrijven we met gouden sierletters bij.
Martina Sablikova is eigenaresse geworden van het brons.

Beijing 2022 | Irene Schouten slaat met olympisch record ook toe op de 5000 meter

Schouten moet tijd Weidemann verbreken voor goud

De opdracht voor Irene Schouten is duidelijk: schaats sneller dan 6:48.18 en het tweede olympisch goud is een feit. En dan moet de Nederlandse natuurlijk ook nog afrekenen met Francesca Lollobrigida, haar directe tegenstander.
Bij het ingaan van de laatste voert Weidemann in ieder geval de tijdenlijst aan met een mooie, scherpe tijd. De Canadese is dus al zeker van een tweede plak. Nu is het woord aan Schouten!

Sablikova naar eerste tijd

Martina Sablikova heeft de snelste tijd van Natalya Voronina scherper gesteld. De Tsjechische was in 6:50.09 zo’n vijf seconden sneller van de Russin, waarmee het erop lijkt dat van Irene Schouten een tijd van ruim onder de 6:50 wordt verwacht voor haar tweede gouden medaille. Het lijken niet direct tijden waar Schouten van schrikt, maar je moet het allemaal maar wel weer even doen.
Bevrijdt het eerste goud of zijn de hooggespannen verwachtingen de Nederlandse te veel? Nog één rit, met onder meer Isabelle Weidemann. Zij won brons op de 3000 meter.

Voorlopig tweede tijd In ’t Hof

Het olympisch debuut van Sanne in ’t Hof werd nog een minuutje uitgesteld als gevolg van een valse start, maar daarna mocht ze beginnen aan haar 5000 meter. Er was vanaf zo’n beetje halverwege de race een versnelling nodig om in de buurt te komen van de medailles, maar die bleef uit.
Het lijkt er dan ook niet op dat Van ’t Hof zich mengt in de strijd om de medailles. Tegenstander Natalya Voronina won de onderlinge strijd en valt absoluut gelouterd te noemen. Ze bouwde door de jaren heen al een aardige erelijst op.
Voronina ging snel van start en kon die snelle start behoorlijk doortrekken richting het einde van de race. De Russische atleet noteerde een tijd van 6:56.99 en mag in ieder geval voor eventjes hopen op olympische glorie.
In ’t Hof noteerde de tweede tijd en was dik twee tellen trager. Ze eed een goede rit en heeft op de Spelen gestaan. Dat haar rondetijden tegen het einde wat opliepen, was niet zo gek. Er werd gehoopt op een stunt. Die lijkt niet mogelijk, maar degelijk is het zeker.

Beijing 2022 | Bekijk hier de highlights van olympisch optreden In ’t Hof op 5 kilometer

Achtergrond

Vanwege het marathonverleden van Irene Schouten is ze op de 5000 meter zo mogelijk nog duidelijker favoriet dan op de 3000 meter. Net als eerder deze week rijdt ze in de laatste rit en weet ze dus precies wat de concurrentie gedaan heeft.
Dit kan een voordeel zijn bij het indelen van de race, maar zoals we eerder zagen, kunnen toptijden ook verlammend werken. Ireen Wüst en Kjeld Nuis veroveren op deze manier hun olympische titel.
Naast Schouten zien we ook Sanne in 't Hof in actie op de langste afstand bij de vrouwen. In 't Hof is pas 24 jaar en maakt haar olympisch debuut in Peking. Er mag niet te veel van haar verwacht worden, maar wie weet kan ze net als Esmee Visser vier jaar geleden wel verrassen.
In Pyeongchang kwam de toen pas 22-jarige Visser verrassend als olympisch kampioen uit de bus op deze afstand. Dit keer is Visser er helaas niet bij om haar titel te verdedigen. Na het succes van Zuid-Korea had Visser te kampen met blessures en mentale problemen.

Loting

Rit 1: Momoka Horikawa (JAP) - Maryna Zuyeva (WRU)
Rit 2: Mei Han (CHI) - Magdalena Czyszczon (POL)
Rit 3: Sanne in 't Hof (NED) - Natalia Voronina (RUS)
Rit 4: Martina Sablikova (TSJ) - Misaki Oshigiri (JAP)
Rit 5: Isabelle Weidemann (CAN) - Ragne Wiklund (NOO)
Rit 6: Irene Schouten (NED) - Fancesca Lollobrigida (ITA)

Waar kijk je?

De olympische vlam brandt! Twee weken lang worden we tijdens de Olympische Spelen getrakteerd op prachtige topsport terwijl er wordt gestreden om olympische medailles. Iedere minuut van de Olympische Spelen Beijing 2022 zie je op discovery+. Kijk alle streams van alle onderdelen van start tot finish. Tot 20 februari betaal je €29.99 voor een jaar lang sport.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Kramer krijgt van dochter toch een gouden medaille
22/02/2022 OM 09:23
Beijing 2022
Beijing 2022 | Japanse Nana Takagi valt ook weer in laatste bocht van massasprint
19/02/2022 OM 17:46