Premium
Tennis

Novak Djokovic - Rafael Nadal

04:51:16

Herhaling
Vijf verhaallijnen om in de gaten te houden in Parijs
Iedere bal van iedere baan op het Parijse gravel zie je op discovery+
"Ik geef mezelf veel kans" - Djokovic over ontmoeting met Nadal in kwartfinale
Waarom Djokovic in het voordeel is in het voordeel is met avondwedstrijd tegen Nadal

Nadal verslaat Djokovic in kwartfinale!

Roland-Garros
Roland Garros | De vijf beste ballen van Alcaraz in Parijs
15/06/2022 OM 11:51
Nadal doet het! Hij speelt een sublieme tiebreak en trekt behalve de vierde set ook de partij naar zich toe. Wat een wedstrijd, het was prachtig om te zien! Er staat 6-2 4-6 6-2 7-6(4) op de borden, na 4 uur en 12 minuten tennus.

Roland Garros | Nadal is nog net iets beter dan Djokovic onderweg naar halve finale

Tiebreak!

Een tiebreak moet de beslissing brengen in de vierde set. Stoot Nadal door naar de halve finale of komt Djokovic eens te meer langszij? Dat is de inzet.

Nadal is nog niet klaar met vierde set

Na eens te meer een lange game is Nadal erin geslaagd om terug te breken. Het staat 5-4. Telkens ging het serveren soepel, er waren setpunten, maar Nadal breakt en krijgt de kans om er 5-5 van te maken.

Djokovic breakt

Wat een weelde voor Djokovic. Hij komt met 2-0 voor in een set en dat maakte hij vanavond – of vannacht – nog niet eerder mee. Er was wat discussie over het punt waarmee Djokovic de break plaatste, maar de umpire heeft het na het bekijken van de afdruk bij het juiste eind. De bal van Nadal was uit.

Eerste game voor Djokovic

Voor het eerst in vier sets levert Djokovic zijn service eens niet in na de openingsgame. Hij leidt nu dus et 1-0 in plaats van dat hij direct tegen een achterstand aankijkt. Dat scheelt wellicht reparatiewerkzaamheden.

Derde set voor Nadal

Dat ging vrij rap! Na twee onwijs lange sets zijn we in 41 minuten aanbeland bij 6-2 voor Nadal. De onnodige fouten van Djokovic lopen weer op en dat moet je tegen Nadal niet doen. De gravelkoning komt 2-1 in sets voor en na drie uur spelen breekt voor de Serviër het moment van de waarheid aan. Het kan en moet beter. Tegelijkertijd is de vraag of Nadal het fysiek volhoudt naarmate de wedstrijd langer duurt.

Weer een dubbele break

Nadal vervolgt zijn goede start van de derde set en pakt nu zelfs een dubbele break. Hij leidt met 4-1. Vorige keer zei een dubbele break niets. En nu? Laat Nadal tegenstander Djokovic een tweede keer terugkomen?

Eerste break opnieuw voor Nadal

Net als in de eerste twee sets is het ook in set nummer drie gelijk raak voor Nadal: hij benut een breakpoint op de service van Djokovic. Wat blijkt het dit keer waard?

Van 0-3 naar 6-4

De tweede set is voor Djokovic! Wie had dat twintig minuten geleden gedacht? Althans, dat zou je je afvragen in een normale wedstrijd. Hier moet je zeggen: wie had dat 45 minuten geleden gedacht? Waarschijnlijk niemand. Het stond toen 3-0 voor Nadal en er was geen vuiltje aan de lucht. Maar sindsdien zijn de panelen verschoven: 6-4 voor Djokovic en de partij is écht terug in evenwicht!

Vier games op rij voor Djokovic

Voor het eerst staat Djokovic op voorsprong. We hebben er anderhalve set op moeten wachten, maar de Serviër pakt vier games op rij en we zien iets wat op ontlading lijkt. Staat hij aan? Het woord is nu weer aan Nadal. Het vervolg van de tweede set kan wel eens veel gaan bepalen.

Schade gerepareerd

De wereld ziet er ineens een stukje anders uit voor Djokovic, die blijkbaar (even?) een modus heeft gevonden om Nadal te beteugelen. Van 0-3 terug naar 3-3 en een dubbele break achterstand ongedaan gemaakt. Djokovic had er wel bijna een kwartier voor nodig. De games duren lang vanavond.

Djokovic doet iets terug

Geen dubbele break, maar een enkele break. Het mag nieuws heten als Djokovic zijn achterstand verkleint. Langszij komen wordt nog een hele opgave, maar de eerste van twee break is terug van Nadal afgesnoept. Zowaar twee foutjes van de Spanjaard.

3-0 in tweede set

Nadal heeft overal een antwoord op, iedere servicegame voelt voor Djokovic als judoën met één hand en hij verliest er meer dan-ie wint. Keer op keer moet hij zoveel moeite doen om op eigen service de punten binnen te halen. Het is om moedeloos van te worden. Zelfs een dropshot doorziet Nadal. 3-0 alweer.

Weer gelijk een break

Djokovic moet opnieuw alle zeilen bijzetten in de eerste game. Maar ook in de tweede set wordt hij opnieuw gelijk gebroken. Nadal legt alle ballen terug over het net en dat bezorgt de Serviër volop problemen. Hij probeert dichter op de baseline te spelen, maar willen en kunnen zijn twee verschillende dingen. Na een minuut of 13 is het gebeurd…

Eerste set voor Nadal

Hij stond vanaf de eerste game op voorsprong en met een dubbele break pakt Nadal de eerste set: 6-2. Djokovic moet iets anders verzinnen, want op dit moment legt hij het af. Nadal speelt goed, secuur en constant. De Serviër slaat te veel wilde ballen, in het net of de tramrails.

Dubbele break

Na zijn eerste servicegame moet Djokovic ook zijn derde servicebeurt inleveren. We zijn zo’n 25 minuten onderweg en het gaat voor het gevoel gelijk op, want lange games, maar het staat wel 4-1 voor Nadal.

Eerste game duurt 10 minuten

De eerste break is voor Nadal, gelijk in de eerste game, na een twist die maar liefst tien minuten duurt. De eerste rally’s liegen er niet om. Beide heren leggen de ballen tegen de lijnen aan en dwingen elkaar tot lange rally’s. Bij zijn tweede poging weet Djokovic wel servicebehoud te realiseren.

We zijn begonnen!

Djokovic-Nadal... voor de 59ste keer! We zijn eraan begonnen. Geniet van een hopelijk mooie partij!

Zverev verslaat Alcaraz!

Tsjongejonge, wat een spannende tiebreak! Het ging over en weer, vrijwel geen speler kon twee punten op rij maken… op eigen service. Totdat Zverev een setpoint omzet in een matchpoint en de wedstrijd afmaakt. Bij zijn tweede kans pas welteverstaan: 9-7. Velen hoopten op een vijfde set, maar het is in vier sets gedaan. De Duitser verslaat het wonderkind (6-4 6-4 4-6 7-6(7)) en staat in de halve finale!

Tiebreak!

Een beslissend spel gaat bepalen of het klaar is in vier sets of dat Zverev-Alcaraz wordt verlengd met een vijfde set!

Alcaraz breekt terug

En weg is de kans voor Zverev om de partij uit te serveren. Hij serveerde tot dusver prima, maar uitgerekend op het moment dat hij het kan afmaken, gaat het fout. Alcaraz slaat goede returns en mist zijn eerste breakpoint, maar op de tweede is het alsnog raak: 5-5.

Break voor Zverev!

Na een dubbele punt van Alcaraz is Zverev nog slechts één game verwijderd van de overwinning. De Spanjaard laat zich breken en dan kan het plotseling snel klaar zijn. Eerder in de game zagen we de mooiste punten over en weer. Daarom voelt deze dubbele fout een beetje als een afknapper.

Weinig marge in vierde set

Hoe kan het ook anders? Ook in de vierde set gaat het gelijk op. Om ieder punt wordt nu echt gevochten. En het lijkt er langzaam op dat Alcaraz wat minder onnodige fouten begint te maken. Dat mocht ook wel, want het waren er veel te veel. Zverev moet nu ook op eigen service wat meer punten incasseren. 3-2 Alcaraz op serve.

Alcaraz pakt de derde set!

Daar is de passing, daar is de ontlading! Alcaraz breekt de service van Zverev voor het eerst en dat is gelijk goed voor setwinst. Broodnodige setwinst, want de Spanjaard moest iets terugdoen. En dat doet hij. Het wonderkind is nog altijd in de race, ondanks veel te veel onnodige fouten. Alcaraz pakt set drie met 6-4 en we gaan nog even door in Parijs.

Game Alcaraz

Alcaraz haalt energie uit het behouden van zijn game. Hij stond 0-30 en een breakpoint achter, maar repareert de schade en blijft in de wedstrijd. Hij begon deze set met serveren en behoudt zijn voorsprong. We zijn aanbeland op 5-4.

Ook derde set gaat gelijk op

De derde set vertoont voorlopig grote gelijkenissen met de eerste twee sets… het gaat gelijk op. Wie weet er dit keer als eerste een break te forceren? Voorlopig gaan de games op service en staat het 3-2 voor Alcaraz, die een list zal moeten verzinnen.

Zverev komt op 2-0 in sets

Wordt vandaag de dag dat Zverev voor het eerst op een Grand Slam wint van een speler in de toptien? De Duitser is goed op weg en wint ook de tweede set met 6-4. Opnieuw valt het goede serveerwerk op van Zverev, maar hij kon niet voorkomen dat Alcaraz een kans kreeg om terug te breaken. Het lukte de Spanjaard alleen niet omdat hij toch een tikje te slordig speelt.

Zverev slaat weer toe

De Duitser creëert twee breakpoints en bij de tweede poging is het raak. Het is 4-3 voor Zverev, die nu gaat serveren.

Tweede set gaat gelijk op

Nog geen breaks in de tweede set. Na zes games staat het 3-3.

Zverev haalt op ijzersterke manier eerste set binnen

Zijn eerste servicegame ging lastig, maar daarna speelde de Duitser uitstekend. Alcaraz is een beetje slordig en dus pakt Zverev de eerste set in 6-4.

Roland Garros | Zverev wint de eerste set

Zverev slaat toe

De eerste break van de wedstrijd is een feit. Alcaraz is een beetje slordig en Zverev pakt de opslagbeurt van de Spanjaard.

We zijn begonnen

Alcaraz begint sterk. Hij houdt zijn eigen servicegame en creëert een breekpunt. Zverev overleeft het echter en dus is het 1-1.

Alcaraz en Zverev staan op de baan

Roland Garros | Alcaraz en Zverev komen de baan op

Hoe laat start Alcaraz?

In de partij tussen Coco Gauff en Sloane Stephens trekt Gauff in de eerste set aan het langste eind. Ze wint met 7-5. Die set duurde dus wel eventjes. Dit geeft ook een ruwe schatting van het begin van de partij tussen Alexander Zverev en Carlos Alcaraz: denk voor de eerste bal voorlopig aan ongeveer 17:00 uur.

Legends kijken vooruit

Wat verwachten de sterren van de kwartfinale tussen Nadal en Djokovic? Diverse grote namen komen aan het woord en delen hun verwachtingen van de titanenstrijd!

Roland Garros | De sterren over Nadal tegen Djokovic

Wat een affiche!

Ga nergens heen! Vanavond rond 21:00 uur heb je een afspraak met je scherm. 41 Grand Slams staan tegenover elkaar… Nadal-Djokovic, wat een affiche!

Roland Garros | Hou je dinsdagavond vrij voor heerlijke toppartij tussen Nadal en Djokovic!

Alcaraz - Zverev

Naast Nadal komt die andere Spaanse publiekslieveling in actie. Met geweldige punten zoals een 'tweener-lob' heeft hij in Parijs het publiek aan zijn zijde. De wedstrijd is een herhaling van de finale van het ATP-toernooi in Madrid. Die wedstrijd werd gewonnen door de Spanjaard. De Duitse winnaar van de ATP-Finals heeft dus nog een appeltje met de jonge Spanjaard te schillen.
Mocht Alcaraz de halve finales halen, dan zou hij de jongste halve finalist zijn op een Grand Slam sinds Rafael Nadal in 2005. Die stond op zijn negentiende verjaardag voor het eerst in de halve finale van de Parijse Grand Slam.

Roland Garros | Alcaraz verlegt grens voor ‘punt van het toernooi’ nog verder met tweener lob

Head 2 Head

De kwartfinale in Parijs is de 59e keer dat Nadal en Djokovic tegenover elkaar staan.Djokovic won 30 van de voorgaande 58 potjes. Nadal was in de andere 28 de beste. Op Roland Garros stonden de twee negen keer samen op de baan. Nadal was in de meeste van die wedstrijden duidelijk de beste. Hij won negen van de zeven wedstrijden. Drie van de negen ontmoetingen waren finales, die werden allemaal gewonnen door de Spanjaard. De laatste keer dat ze tegen elkaar speelden was op Roland Garros een jaar geleden. In de halve finale was Djokovic in vier sets te sterk.

Roland Garros | Fenomenale Djokovic klopt Nadal in historisch duel

Avond

De wedstrijd wordt in het avondprogramma gespeeld. Beide atleten zagen voor de wedstrijd op tegen het spelen van avondwedstrijden. Door de hogere luchtvochtigheid stuitert de bal minder hoog en wordt de baan nog trager. Dat de wedstrijd ondanks deze bezwaren toch 's avonds gespeeld wordt heeft te maken met tv-rechten. Amazon heeft de rechten gekocht van tien avondwedstrijden. Zij zouden bij de organisatie hebben aangedrongen om de kraker in het avondprogramma te laten plaatsvinden.

Vorige rondes

Novak Djokovic kent to dusver een heel sterk toernooi. De Serviër verloor nog geen set en kwam nog niet in de problemen. Zijn lastigste tegenstander, Diego Schwartzman (15), zette hij ook eenvoudig in drie sets aan de kant. Nadal kende tot zijn vorige wedstrijd ook een sterk toernooi. In de derde ronde schakelde hij Botic van de Zandschulp (26) uit met overtuigende cijfers. Zondagavond had hij zeer veel moeite met de jonge Canadees Felix Auger-Aliassime (9). Nadal had in die wedstrijd vijf sets nodig.

Roland Garros | Geniet van dit heerlijke punt van Felix Auger-Aliassime

Waar kijk je?

Vanaf zondag 22 mei t/m zondag 5 juni gaan we los in Parijs als 's werelds beste tennissers zich verzamelen op het gemalen baksteen. Mis geen bal van dit tennisspektakel via de kanalen van Eurosport of stream reclamevrij via discovery+.
Roland-Garros
Tennis | Zverev laat van zich horen vanuit ziekenhuisbed: "drie enkelbanden gescheurd"
08/06/2022 OM 08:37
Roland-Garros
Roland Garros | Dit zijn de vijf beste punten van de mannen
06/06/2022 OM 10:48